Artikel top billede

Ny storage-teknologi kan lagre data i milliarder af år uden datatab: 360TB kan lagres på denne lille disk

Forskere har opfundet særlig metode, hvor man via lys kan gemme 360TB på denne lille glasskive, hvor de kan lagres i milliarder af år uden at blive forvrænget eller tabt.

Giver det nogen mening at kunne lagre data i flere milliarder år?

Det mener et forskerhold fra University of Southampton i England.

Det har udviklet en metode til at lagre data i 5D på nano-glas, som - i hvert fald i teorien - kan bestå i flere milliarder år.

Via den nye metode kan det lade sig gøre at lagre data med såkaldt 'femtosecond laser writing,' hvor forskerne anvender korte udbud af lys med meget høj intensitet til at påvirke en quantum bit - 'qubit' - via polarisering af en enkelt foton.

Du kan læse mere om metoden på ScienceDirect i denne artikel: Femtosecond-laser-writing in various glasses.

Forskerne kalder nano-glasset, som de har udviklet, for 'Superman memory crystal' med henvisning til de hukommelses-krystaller, der anvendes i Superman-filmene.

Ifølge forskerne kan der lagres 360TB data på en lille skive af super-glasset.

Og de lagrede data kan ligge på skiven i flere milliarder år uden at blive forvrænget, skadet eller tabt på anden måde - også selv om skiven udsættes for temperaturer helt op til 190 grader.

"Det er fantastisk at tænke på, at vi har skabt en teknologi til at gemme dokumenter og information og lagre det til kommende generationer," lyder det fra professor Peter Kazansky fra forskerholdet.

"Denne teknologi kan sikre de endelige beviser for vores civilisation: Alt, hvad vi har lært, vil ikke blive glemt," siger han.

Du kan læse forskernes beskrivelse af glasset her: Eternal 5D data storage could record the history of humankind.

Forskerne har indtil videre lagret Menneskerrettighederne, Magna Carta (de engelske frihedsbreve, der i 1215 begrænsede den engelske konges magt) samt den såkaldte King James' Bible, der er den store, engelske oversættelse af biblen fra 1611.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere