Artikel top billede

(Foto: S.Jastrzebski)

Undersøgelse: It-folk med denne længerevarende it-uddannelse ramt af tårnhøj arbejdsløshed

I en tid med høj efterspørgsel på it-folk er it-folk med med en bestemt it-uddannelse ramt af tårnhøj arbejdsløshed. På uddannelsen undrer man sig dog over tallene.

En it-uddannelse er langt fra nogen garanti mod arbejdsløshed.

Det har visse studerende på civilingeniør-uddannelsen i produkt- og designpsykologi formodentligt måtte sande.

Ifølge nye tal fra interesseorganisationen IT-Branchen har uddannelsen en ledighedsprocent på intet mindre end 49,20 procent.

Af IT-Branchens seneste udgivelse IT-Branchen i tal fremgår det, at ledighedstal som disse er et tegn på, at der er et mismatch mellem "it-uddannelserne og arbejdsmarkedets behov"

Samarbejder med erhvervslivet

Den udlægning køber de dog ikke på Aalborg Universitet.

Her fortæller Ove Andersen, der er studielektor på Aalborg Universitet, at uddannelsen blandt andet er blevet etableret i samarbejde med Bang & Olufsen.

Han understreger desuden, at de studerende under uddannelsen arbejder tæt sammen med erhvervslivet.

I uddannelsestiden arbejder de studerende med at bygge bro mellem på den ene siden teknologien og på den anden side de mennesker, der skal bruge den.

Det er en ekspertise, som Ove Andersen forventer, at erhvervslivet i fremtiden vil efterspørge i stadig større grad.

"Hovedformålet med uddannelsen er at skabe et interface, der gør det muligt at skabe forbindelse mellem mennesker og maskiner. De studerende får ingeniørvidenskab i stor stil og lidt psykologi at supplere med, Når de er færdiguddannede får typisk job som UX-designere (brugergrænsefladedesignere, red)," siger han. 

Genkender ikke høj ledighedsprocent

Ove Andersen kan ikke umiddelbart genkende den høje ledighedsprocent, men påpeger, at det kan hænge sammen med, at det er en relativ lille uddannelse med ganske få studerende. 

I 2011 var der eksempelvis 12 studerende, der dimitterede, mens der i 2012 og 2013 var henholdsvis seks og syv dimittender.

"Tallene kan stamme fra en årgang, hvor der var nogle særlige omstændigheder. På uddannelser med få studerende skal der ikke meget til at ændre på billedet. Men vi laver vores egne dimittend-undersøgelser, og de viser nogle helt andre tal," siger han 

Eksempelvis viser Aalborg Universitets egen dimittend-undersøgelse, at der ganske rigtigt er en relativt høj ledighed det første år efter uddannelsen er færdiggjort, men at ledigheden for 2011 og 2012 årgangen var faldet til henholdsvis 4,1 procent og 16,4 procent efter to år.

Læs også:
Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet 

Lær af verdens mest succesrige virksomheder: Succes afhænger af din evne til at tænke som en designer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere