Artikel top billede

E-mailens opfinder død i weekenden - stod bag revolutionerende opfindelse

Opfinderen e-mailen, Ray Tomlinson, er død i weekenden. Læs hvordan grundlaget for den digitale kommunikation blev startet.

Den amerikanske programmør Ray Tomlinson sendte som den første en elektronisk postbesked mellem to computere. Noget, der senere skulle komme til at revolutionerer hele klodens måde at kommunikere på.

Han er nu afgået ved døden i denne weekend, den 5. marts 2016. Han blev 74 år.

Han nåede dog at følge sin opfindelse i 45 år, da den første mail blev afsendt i 1971.

Læs også: Forsker: E-mailens historie skal skrives om

Den første mail landede i en dansk indbakke i januar 1983.

Arbejdede på internettet

Ray Tomlinson var på daværende tidspunkt en ung programmør i Bolt, Beranek and Newman (BBN).

Virksomheden var involveret i at udbygge det såkaldte Advanced Research Projects Agency Network, eller bare ARPANET, der skulle blive forløberen til det internet vi kender i dag.

I den forbindelse gik hans arbejde ud på at udvikle et internet-lignende system, der kunne sende filer rundt mellem 15 computere.

Der var allerede et system, der kunne flytte filer fra en bruger til en anden, så længe filerne blev på den samme computer, kaldet SNDMSG (send message).

Ved at kombinere den teknologi med CYPNET, et program til at flytte filer fra én computer til en anden, gjorde han det muligt at sende beskeder til brugere af andre computere.

Det var også Ray Tomlinson, der som den første benyttede det lille tegn @.

Gennembrud i 2004

I de første år blev e-mailen primært brugt af forskere, men med den personlige computer og internettets indtog i midten af 1990'erne, er mailen blevet en uundværlig del af de fleste mennesker hverdag.

Faktisk er der ikke sket så meget med den grundlæggende mail-teknologi siden Ray Tomlinsons dage.

Det største gennembrud kom måske i 2004, da Google introducerede sin Gmail-tjeneste med hele en gigabyte lagerplads og den smarte funktion, som organiserer beskederne i tråde

I dag taber mailen dog terræn til telefonens sms og til beskeder på de sociale medier. Læs mere her: Emailens afløser: Sådan kommer du til at kommunikere

Hovedparten af de mails, der sendes i dag, er i øvrigt spam.

Læs også:
Sådan skal indbakken tæmmes

Du spilder kostbar tid på emails: Så galt står det til

Din e-mail er såå old school - nu kommer afløserne

Her er de danske it-chefers foretrukne mail-løsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere