Artikel top billede

Visma lurer på nyt storopkøb

Den norske koncern Visma er klar til at lægge mere end en milliard kroner på bordet for det svenske ERP-firma Fortnox. Men den største aktionær stritter imod.

Opkøbet af danske e-conomic har været så stor en succes for den norske it-koncern Visma, at selskabet nu vil gentage kunststykket i Sverige.

Visma har ifølge Computerworlds svenske søstermedie it24 tilbudt at betale 1,1 milliard kroner for at overtage det svenske ERP-firma Fortnox, der er en af broderlandets markedsledende leverandører af økonomisystemer til især mindre virksomheder.

Det er mindre end et år siden, at Visma købte det stærkt voksende e-conomic i Danmark og dermed blev en dominerende spiller i den lave ende af ERP-markedet. Med et opkøb af Fortnox vil Visma kopiere den danske succes.

"Vi er blevet imponerede af Fortnox' vækst i de seneste år, og vi ser frem til, at de bliver en del af Visma-koncernen. Selskabet har udviklet sig godt, men jeg tror, at vi kan udvikle selskabet yderligere," siger Vismas koncernchef Øystein Moan til it24.

Han ønsker ikke at kommentere, hvordan opkøbet vil passe ind i Vismas samlede strategi, men understreger, at planen er, at Fortnox skal fortsætte som et selvstændigt selskab.

Visma vil vende forretningen

Ligesom med opkøbet af e-conomic vil et opkøb af Fortnox med et slag skaffe Visma adgang til en stor kundebase.

Det flugter godt med Vismas langsigtede mål, som ifølge Computerworlds oplysninger er at vende forretningen til at bygge på abonnementsbaseret køb af software og ydelser fremfor en traditionel projekt- og konsulentforretning.

Vismas har tilbudt at købe aktierne i Fortnox til en pris, der ligger omkring 30 procent over den aktuelle aktiekurs. Det har opbakning fra bestyrelsen i Fortnox, som anbefaler aktionærerne at takke ja til de mange rare penge.

Købstilbuddet understreger, at Visma fortsat har ambitioner om at styrke sin position som leverandør af, hvor man eksempelvis i Danmark er i hård konkurrence med Microsoft.

Men Visma har samtidig satset på at udbygge sin konsulentforretning via opkøb for at kunne tilbyde sine kunder en bredere palette af ydelser - som lønadministration og HR-management ved siden af den rene softwareforretning.

Klar til flere opkøb

Øystein Moan siger til it24, at man fortsat har planer om opkøb - også udenfor Sverige - men at det næppe vil være i en størrelsesorden som Fortnox.

"Vi er også aktive i en del andre lande, så det her bør ikke være det sidste opkøb," lyder det fra Visma-chefen.

Tilbuddet om at købe Fortnox møder dog modstand fra det svenske selskabs hovedaktionær, Olof Hallrup, som sidder på 23 procent af aktierne. Han mener, at Visma-prisen for Fortnox er sat for lavt.

"Tilbuddet er ikke i nærheden af at afspejle den fundamentale værdi i betragtning af den unikke markedsposition, de markedsledende produkter og langsigtede vækstmuligheder. På den baggrund fraråder jeg bestemt selskabet aktionærer og optionsejere at acceptere Vismas tilbud," lyder det fra Olof Hallrup ifølge it24 i en pressemeddelelse.

Læs også:

Norske Visma køber dansk konsulenthus: Får kontrol med 180 it-freelancere

Norske Visma vil udfordre Microsofts danske ERP-bastion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere