Artikel top billede

Stormløb mod it-uddannelser: Nu vil de unge kode

En særlig type uddannelse er populær blandt de unge, der netop har indsendt de såkaldte kvote 2-ansøgninger.

Software-udvikling og web-udvikling er i høj kurs blandt de mange danskere, der næste år skal begynde på en uddannelse.

Det viser tal fra de såkaldte kvote 2-ansøgninger, der gør det muligt for studerende at søge optagelse på baggrund af andre kvalifikationer end alene karaktergennemsnittet.

IT-Universitetet i København tilbyder i øjeblikket tre bachelor-uddannelser, hvor der er optag via kvote 2. 

Her er det især uddannelsen i softwareudvikling, der har oplevet en massiv fremgang i ansøgertallet fra 110 ansøgere i 2015 til 175 i 2016. En stigning på 62,9 procent.

Camilla Rosengaard, kommunikationschef på IT-Universitet, vurderer at en stor del af fremgangen skyldes, at ansøgerne er blevet bevidste om at uddannelsen ikke er forbeholdt studerende, der i forvejen er erfarne "kodere".

"Vi lægger stor vægt på at oplyse om, at uddannelsen i softwareudvikling ikke forudsætter, at du i forvejen kan programmere. Er du i god til matematik, vil du typisk ikke have nogen problemer med at klare dig på uddannelsen," siger hun.

Erhvervslivet vil have software-udviklere

En anden væsentlig årsag til den kraftige stigning i ansøgertallet er formodentligt, at software-udvikling er en ekstremt efterspurgt kompetence blandt arbejdsgiverne.

Computerworld fortalte for nylig, at der er en særdels stor efterspørgsel efter softwareudviklere i erhvervslivet, og ifølge Camilla Rosengaard er ledighedsprocenten blandt software-udviklere derfor også næsten lig nul.

Det er noget, som der ifølge Camilla Rosengaard bliver lagt stor vægt på blandt de kommende studerende.

"Vi oplever, at de unge er meget grundige i deres søgen efter den rette uddannelse for dem. De er især optaget af adgangskravene og af jobmulighederne efterfølgende," siger hun.

Udover software-udvikling så har uddannelsen i global business informatics også oplevet en fremgang. Sidste år var der 183 ansøgere, mens tallet i år er steget til 243.

Den eneste uddannelsen på ITU, der har oplevet en tilbagegang i ansøgertallet er uddannelsen i "digitale medier og design". Her er ansøgertallet faldet fra 157 i 2015 til til 151 i år.

De unge vælger klogt

På Københavns Erhvervsakademi, KEA, oplever de samme udvikling, som hos IT-Universitetet.

Her fortæller Mille Østerlund, der er chef for it-uddannelsen på KEA, at de fremtidige beskæftigelses-muligheder ser ud til at spille en helt afgørende rolle de unges valg.

"De unge vælger virkelig, virkelig klogt. De ved, hvilke uddannelser, de skal vælge, hvis de ønsker at have gode beskæftigelsesmuligheder," siger hun til Computerworld.

Den uddannelse hos KEA, der har oplevet den største procentvise stigning i ansøgertallet er uddannelsen PBA Økonomi & Informationsteknolog, der har oplevet en stigning i ansøgertallet fra 12 til 25 ansøgere. 

Den store efterspørgsel betyder ifølge Mille Østerlund, at KEA har besluttet at øge optaget på uddannelsen i Økonomi & Informationsteknologi markant.
"Derfor vil der til sommer være 120 ledige studiepladser på uddanelsen, og vi regner med rigtig mange kvote 1-ansøgninger," siger hun.

De to andre uddannelser, der har oplevet den største fremgang er bachelor-uddannelsen i web-udvikling samt datamatiker-uddannelsen. De to uddannelsen har oplevet en fremgang på henholdsvis 73,9 procent og 34,2 procent.

"Det vi kan se på beskæftigelsestallene, og det vi hører fra de virksomheder, som vi samarbejder med, er at der er en stor efterspørgsel efter udviklere. Det gælder datamatikere samt web-udviklere og software-udviklere, og det viser samtidig, at du ikke behøver at have kandidatuddannelse for at få job i it-branchen," siger Mille Østerlund.

Tilbagegang for multimedie-design

Det er dog ikke alle KEA's uddannelser, der oplever fremgang.

KEA's mest søgte uddannelsen "Multimediedesign og kommunikation" har oplevet en tilbagegang op 8,5 procent fra 176 ansøgere i 2015 til 161 ansøgere 2016.

Ifølge Mille Østerlund skyldes det formodentligt, at multimediedesignere gennem de seneste år har været plaget af dårligere beskæftigelses-muligheder.

"Beskæftigelsesprocenten er dog stigende igen, men det har tilsyneladende endnu ikke nået at manifestere sig i ansøgertallet," siger Mille Østerlund.

Hun forklarer, at den forbedrede beskæftigelse blandt mulitmediedesignere blandt andet skyldes, at uddannelsen er blevet omlagt, så der er et stigende fokus på digitale kompetencer som eksempelvis udvikling af 3D-animationer og interaktive videoer.

Læs også: 
Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet  

Undersøgelse: It-folk med denne længerevarende it-uddannelse ramt af tårnhøj arbejdsløshed

Her får man den højeste løn i den danske it-branche




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere