Artikel top billede

Tak, Lenovo! Nu kan vi måske snart slippe for al den snak om cloud

ComputerViews: Der er sagt og skrevet en masse om cloud de seneste 10 år. Men forhåbentlig er det snart slut.

Er du træt af at høre om velsignelserne ved cloud computing og it-skyen?. Så fortvivl ikke.

Efter omkring 10 års cloud-snak er skyen ved at blive en helt naturlig del af ethvert it-setup - fra computeren hjemme på skrivebordet, din mobiltelefon, dankortautomaten i supermarkedet til virksomheders store komplekse it-systemer med netværk, databaser og kontorsoftware.

Mere og mere af stadset bindes sammen i skyen via en eller flere teknologiske platforme.

Men efterhånden, som cloud-dyret sætter sine duftspor rundt om i den digitale verden, kommer vi paradoksalt nok til at høre mindre til det.

En naturlig del

Fra en tid, hvor store og små it-firmaer har markedsført sig på cloud, er vi på vej til en situation, hvor cloudteknologi er en helt naturlig del af det setup, som kunderne bliver præsenteret for, når en leverandør tegner og fortæller om, hvordan man vil løse de opgaver, kunden står overfor.

Sagt på en anden måde: Det er efterhånden indlysende, at man ikke kan sælge it-ydelser, uden at cloud-teknologi er en del af ens arkitektur.

Derfor er trangen til at tale særskilt om cloud på retur.

Just do it, som sloganet lyder fra en kendt producent af gymnastiksko.

Kigger man 10 år tilbage, er det ikke helt uretfærdigt, hvis man påstår, at mange af de glade cloud-budskaber, som gennem tiden er kommet fra it-leverandører og -producenter, har været præget af for meget teknologisnak, lidt for meget øregas fra marketingafdelingerne, og alt for lidt fokus på de opgaver, man kan løse for kunderne.

Tak, Lenovo

I denne uge tog den kinesiske hardwareproducent Lenovo konsekvensen af udviklingen.

Lenovo nedlægger sin cloud-division og spreder de enkelte cloud-produkter ud over koncernens tre øvrige produktdivisioner for pc'er/devices. mobilitelefoner og datacenter/serverprodukter.

Nu er det sjældent, at vi her på Computerworld gør et stort nummer ud af en organisationsændring i en af de globale it-koncerner.

Men for it-Danmark der er grund til at bruge lidt tid på at tænke over, hvad nyheden fra Lenovo er udtryk for.

Læs også: Lenovo nedlægger hele cloud-divisionen

Oven på resterne af Lenovos "gamle" cloud-division er det nemlig planen at opbygge en særskilt afdeling for innovation, som skal skabe de produkter, resten af butikken skal sælge videre i de kommende år.

Lige som mange andre it-mastodonter og -dinosaurer har Lenovo erkendt, at det er svært at bedrive innovation i en stor og ofte bureaukratisk koncern.

Derfor skal den nye innovationsafdeling også være med til finansiere og nurse start up-firmaer - såkaldte spinoffs - som man så håber på vil levere de nye teknologier, som man skal bygge på i fremtiden.

Cloud i sig selv er mange - og mange forskellige - ting. Software as a Service, Platform as a Service, Infrastructure as a service er de tre mest benyttede navne for det kære barn.

Men innovation - eller produktudvikling, som det engang hed - sker som bekendt ikke bare indenfor cloud.

Kunstig intelligens (AI), internet of things (IoT), big data og sikkerhed er fire andre felter i it-verdenen, som kan vise sig at få meget større betydning end den ombejlede sky.

Cloud er meget mere end teknologi

Naturligvis er cloud et fænomen, som også i de kommende år vil få stor betydning for både it-branchen, virksomheder og os alle sammen som verdensborgere.

Firmaer som Microsoft, IBM, Apple Google og Amazon har satset store dele af husholdningsbudgetterne på at udvikle cloud-tjenester.

Det samme gør sig gældende for hæderkronede it-giganter som HP, Dell og Oracle for nu at nævne et par stykker.

Også de mere ydmyge it-leverandører bruger penge og energi på at omlægge deres forretning fra traditionelt salg af hardware, software og løsninger til clouden.

Pointen er, at cloud er meget mere end teknologi.

Cloud er en forretningsmodel, som skal komme kundernes krav om fleksbilitet og skalerbare løsninger i møde.

Det er det it-folk mener, når de taler om "transformation" - et andet af branchens meget brugte buzzwords for tiden.

Der sker nemlig som nævnt en hel masse andet og mere i it-branchen end cloud - både når vi taler om teknologi og om den måde man driver forretning på.

Cloud er først og fremmest en måde at bringe mere og mere avanceret teknologi ud til kunderne.

Men ude hos kunderne er alt ved det gamle.

Her handler det ikke om produkter og teknologi men derimod om at levere løsninger, der løser konkrete opgaver og understøtter ens forretning.

Og i det spil er det ikke længere nok at stange en internetopkobling og en pc ud til sine medarbejdere og starte en server op nede i kælderen.

Læs også:

Microsoft lover vild vækst på cloud-markedet

Cisco omorganiserer kæmpe-division med 25.000 ansatte - topchef ryger ud ad vagten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere