Artikel top billede

De to svenske Spotify-stifter Daniel Ek (på billedet) og Martin Lorentzon kommer med en opsang til deres hjemland.

Nørd-mangel får Spotify til at true med at droppe Sverige

De to grundlæggere af Spotify kræver at programmering kommer på skoleskemaet.

Den svensk-stiftede streamingtjeneste Spotify skal i de kommende år ansætte tusindvis af nye medarbejdere, men den jobvækst skal virksomhedens hjemland ikke forvente at få del i.

Sådan lyder det i en opsang fra de to svenske Spotify-stiftere, Daniel Ek og Martin Lorentzon.

I et blogindlæg på blogplatformen Medium opfordrer de deres hjemland til at foretage et kursskifte, hvis landet også i fremtiden skal være attraktivt for tech-virksomheder.

Sverige har traditionelt set være rig på store industrivirksomheder som Volvo, Saab og Scania.

Men ifølge Daniel Ek og Martin Lorentzon må de svenske politikere spørge sig selv, om de tror på, at fremtidens vækst kommer fra de gamle industrigiganter eller fra nye fremadstormende tech-virksomheder som Spotify.

Programmering i folkeskolen

De to Spotify-stiftere peger især på det svenske uddannelsessystem som en hindring for fremtidig vækst.

"Behovet for programmører og udviklere er enormt. Derfor må vi ganske enkelt uddanne flere. Det er afgørende, hvis byer som Göteborg og Stockholm skal fastholde og udnytte det momentum, som Sverige har haft indtil nu," skriver de.

Spotify-stifterne opfordrer til at programmering bliver indført som et fag tidligt i folkeskolen, hvilket vil kan skabe en større talentmasse i it-branchen. Daniel Ek og Martin Lorentzon fremhæver, at der især er et stort potentiale i at øge pigernes interesse for programmering. 

"Håndværk er stadigvæk et obligatorisk fag i skolerne, men det er programmering ikke," skrive to stiftere.

Læs også: Stormløb mod it-uddannelser: Nu vil de unge kode

Daniel Ek og Martin Lorentzon mener dog ikke, at det alene er nok at forbedre uddannelsessystemet.

Hvis Sverige skal kunne tiltrække og fastholde it-arbejdskraft mener de også, at det er nødigt for Sverige at lempe reglerne for beskatning af aktieoptioner og gøre noget ved boligsituationen i de svenske storbyer.

Ikke et isoleret svensk problem

De to stiftere påpeger dog også, at det ikke er et isoleret svensk problem, men et problem for hele Europa.

"For os virker det vanvittigt, at Europa har flere indbygger end USA, men ikke har en eneste virksomhed, der er på linje med Facebook, Google, Apple, Microsoft eller Amazon," skriver de.

I Danmark er efterspørgslen efter programmører og udviklere også stor.

For nylig beskrev Birgitte Haas, administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, efterspørgsel efter softwareudviklere som "massiv".

Læs også 

Disse it-folk er danske it-virksomheder især på udkig efter

Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere