Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Microsoft siger stop: Myndigheders overvågning af vores brugere skal frem i lyset

Microsoft vil have ret til at informere selskabets kunder, når myndighederne får adgang til at kigge med i virksomheder og borgeres e-mail-konti.

Microsoft har lagt sag an mod det amerikanske justitsministerium i et opgør om myndighedernes ret til at hemmeligholde overvågningen af Microsofts kunder.

Kravet om hemmeligholdelse er kendt under betegnelsen "gag-orders", som forhindrer udbydere af it-services i at fortælle kunderne, at myndighederne kigger med i deres data.

"Vi mener, at forbrugere og virksomheder med sjældne undtagelser har ret til at vide, at myndighederne har adgang til deres emails og data. Men det er blevet rutine for den amerikanske regering at udstede ordrer, som pålægger mail-udbydere at hemmeligholde denne type retskendelser. Vi mener, at det er gået for vidt, og vi beder derfor domstolene om at forholde sig til situationen," skriver Microsofts øverste juridiske chef Brad Smith i et blogindlæg.

Han henviser til, at amerikanske myndigheder over de seneste 18 måneder har udstedt 2.576 kendelser, som forpligter Microsoft til at hemmeligholde myndighedernes adgang til kundedata.

I to ud af tre tilfælde er der end ikke udløbsdato på kravet om hemmeligholdelse.

Det betyder, at Microsoft skal holde oplysningerne om myndighedernes overvågning hemmelig i uendelig tid, lyder det fra Brad Smith.

Optrapper slagsmål om privacy

Rent juridisk har softwaregiganten rullet det helt tunge skyts ud.

Selskabet henviser til, at reglerne på området er baseret på en lov fra 1986, som ifølge Microsoft er i strid med USA's forfatning.

Sagsanlægget fra Microsoft er en optrapning af det igangværende slagsmål mellem en stribe globale it-udbydere og de amerikanske myndigheder om adgang til kundedata.

Senest har Apple afvist at hjælpe forbundspolitiet FBI med at hacke en iPhone, som var sat forbindelse med et terrorrelateret skyderi i San Bernadino.

Udbydere af cloud-baserede services som Google Amazon, Yahoo og Facebook er underlagt de samme regler.

Det har flere gange været fremme, at den øgede adgang til overvågning af cloud-brugere på sigt kan skræmme kunderne væk og dermed underminere forretningsgrundlaget for store dele af it-industrien.

Læs også:

Stålsat Tim Cook giver FBI klar besked: Vi giver os ikke en tomme

Snowden: FBI lyver i sagen om den krypterede iPhone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere