Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Overskuddet falder i Atea: Men det er helt efter planen

Mens resten af koncernen fortsætter med at vokse kraftigt, står Ateas danske afdeling i stampe. Analytiker mener dog, at Ateas danske forretning er grundlæggende sund, og at stormen efter korruptionssagen i Region Sjælland nu endelig har lagt sig.

Atea-koncernen fortsætter med at vokse og tjene gode penge - især på salg af software og it-services. Det viser regnskabet for årets første kvartal, som netop er blevet offentliggjort.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor steg Ateas samlede omsætningen i årets første tre måneder med hele 11,5 procent til 5,8 milliarder danske kroner med en indtjening (EBITDA) på cirka 170 millioner kroner. Det er især Ateas salg i Sverige, der holder skuden på ret køl.

Men i Danmark står forretningen stille. Here faldt omsætningen med ti procent til 1,4 milliarder kroner, mens indtjeningen droppede med hele 29 procent til 56 millioner kroner.

Men det, der på overfladen ligner en voldsom tilbagegang, er reelt en slags status quo sammenlignet med året før, lyder vurdering fra aktielanalytiker i Carnegie, Håvard Nilsson.

"Indtjeningen i den danske forretning faldt ganske kraftigt. Atea forklarer det med, at de i samme kvartal i fjor havde en vældig stor ordre på mobiltelefoner, som de ikke havde i år. Justerer man for den, er udviklingen i omsætningen flad," siger Håvard Nilsson til Computerworld.

Han peger desuden på, at den faldende indtjening er en konsekvens af den faldende omsætning.

"En forretning skalerer jo. Hvis du vokser ti procent i omsætning slår det stærkere igennem på indtjeningen. Og hvis omsætningen omvendt falder med ti procent, giver det også en større negativ effekt. Så alt i alt er det min vurdering, at den danske forretning grundlæggende har det godt," siger Håvard Nilsson.

Han hæfter sig samtidig ved, at Atea i Danmark ikke længere oplever den modvind, som rejste sig i kølvandet på anklager om firmaets involvering i korruption i Region Sjælland, som kom frem sidste sommer.

Læs også: Ateas omsætning styrtdykker efter bestikkelsessag

"Nu er man mere eller mindre tilbage til normaltilstanden. Så alt i alt er det et helt ok resultat," siger Håvard Nilsson.

Den meget omtalte bestikkelsessag ramte salget i Atea Danmark hårdt i anden halvdel af 2015. Det førte blandt andet til en større sparerunde, som også førte til fyringer.

Læs mere om det her: Atea bruger alt for mange penge: Indtjeningen falder trods kraftigt stigende omsætning

Men de seneste røde kvartalstal får ikke Ateas danske direktør, Morten Felding, til at hænge med hovedet.

"Atea i Danmark får ikke noget væksteventyr i år, men vores første kvartal ligger fuldstændig på plan. Det er klart, at det slår igennem, at vi ikke har den ordre, som vi havde i fjor. Men vi er fortrøstningsfulde med hensyn til, hvordan vi vil komme ud ad 2016," siger Morten Felding til Computerworld.

Læs også:

Analyse af Atea-regnskab: 2015 har ubetinget været det hårdeste år for Atea

Atea-chef efter bestikkelsesrapport: "Problemet ligger ikke hos Atea, men hos regionen"




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere