Artikel top billede

Belgisk leverandør: Her er årsagen til it-problemer på danske sygehuse

Interview: Problemerne med it-systemet RS/PACS på en række danske sygehuse skyldes flaskehalse, lyder det fra den belgiske leverandør. "Enkeltstående er problemerne måske ikke så komplicerede, men der er flere elementer, der spiller ind, hvilket gør fejlfindingen kompleks," lyder det fra belgien.

Interview: Tirsdag kunne Computerworld fortælle, at der er alvorlige problemer med et it-system, der anvendes på en hel stribe af de danske hospitaler.

Det gælder eksempelvis de store hospitaler i Gentofte og i Herlev, men der er også problemer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og på Amager og Hvidovre Hospital.

Mindst 400 patienter i Region Hovedstaden har oplevet at computere går ned, lange ventetider og patienter, der på mystisk vis forsvinder ud af it-systemerne. Det har betydet forsinkelser på blandt andet CT-scanninger og brystkræftscreening, og en hospitalsdirektør, der "er meget ked af situationen."

Det kan du læse meget mere om her: Direktør om it-bøvl i forbindelse med kræftscreening på danske hospitaler: "Jeg er meget ked af denne situation"

It-systemet, der giver bøvl på hospitalerne hedder RIS/PACS, og det er leveret af Agfa HealthCare.

Vi har ringet til virksomhedens belgiske kontor for at få en forklaring på, hvad der er gået galt.

Problemet er flaskehalse i netværket

Marc De Fre, du har ansvaret for Agfa HealthCares kommunikation, hvordan ser du situationen på de danske hospitaler? Er kritikken om langsomme it-systemer begrundet?

"Det er rigtigt, at patienterne og hospitalspersonalet i øjeblikket oplever forsinkelser eksempelvis på røntgenbilleder på grund af ydelsesproblemer i it-systemerne. Vi har installeret systemet på cirka halvdelen af de 13 aftalte hospitaler, og det er specielt i Herlev og Gentofte, at der opleves performance-problemer. Det er vigtigt, at fortælle, at ingen data er forsvundet, men der er problemer med hastigheden," siger han til Computerworld.

Hvad er den tekniske grund til it-problemer med jeres system på de danske hospitaler?

"Som leverandør har vi naturligvis ansvaret for systemet, der er udviklet i samarbejde med de danske hospitaler. Vi analyserer i øjeblikket de problemer, der er opstået, og der er flere elementer, der spiller ind," fortæller Marc De Fre på en telefon fra Belgien.

"Det primære er, at der opstår flaskehalse i netværket, så lægerne eksempelvis skal vente længe på et røntgenbillede. Performance-problemer med andre ord. Det skyldes problemer i integrationen mellem vores system og den eksisterende netværksinfrastruktur på hospitalerne. Det er eksempelvis begrænsninger i netværkskapacitet, forskellige datacentre og firewalls, der blokerer informationer."

Det lyder som problemer, der kan løses relativt hurtigt. Hvornår kan de ansatte og patienterne forvente, at it-systemet virker efter hensigten?

"Vi er rigtig kede af, at der er opstået problemer, og det har vores topprioritet at løse dem, så vi arbejder på højtryk sammen med hospitalerne. Enkeltstående er problemerne måske ikke så komplicerede, men der er flere elementer, der spiller ind, hvilket gør fejlfindingen kompleks. Derfor er det svært at sætte en præcis dato på en løsning, men vores ingeniører vurderer, at vi kan fejlfinde og problemløse indenfor en tidsramme på maksimalt et par uger, men løsningen kommer forhåbentlig hurtigere," lyder det fra Agfa HealthCares talsperson.

Læs også: Direktør om it-bøvl i forbindelse med kræftscreening på danske hospitaler: "Jeg er meget ked af denne situation"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere