Artikel top billede

Danmarks visumdatabase i sort i 16 dage efter stribe af it-fejl

Interview: I godt to uger har det været umuligt at søge om visum til Danmark efter en stribe af fejl og mangler fik læsset til at vælte.

Ikke mindre end 16 dage var statens visumdatabase VIS ét stort kaos, før systemet endelig kom på benene.

Problemet opstod i forbindelse med et skift af en SAN-switch, som kastede databasen ud i et ukristeligt rod.

"Det er et tre-fire lags puslespil, som er røget på gulvet," fortæller digitaliserings- og driftschef, Martin Pedersen, fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Det hele blev yderligere besværliggjort af en defekt backup.

"Først efter analyse af backuppen og indkaldelse af eksperter fandt vi ud af, at vi havde taget backup på en defekt harddisk. Så det tog lang tid, fordi det fejlede på en måde, vi ikke kunne se."

Problemet var ikke et tab af data, så meget som det var et tab af forståelse, forklarer Martin Pedersen.

"Vi tabte faktisk ikke data. Vi tabte sammenhængen mellem vores data. Vi ved, hvad der er kommet ind og ud, men vi skal rekonstruere historikken," siger han.

Stop for visum

Problemerne med VIS betød, at det indtil mandag var umuligt at ansøge om visum til Danmark, ligesom al sagsbehandling af ansøgninger har stået i stampe indtil onsdag.

Det er ikke en heldig situation, når der løber små 350 nye ansøgninger ind hver eneste dag.

"Det har gjort, at nogle mennesker er blevet forhindret i at komme ind i landet, og det er ikke særligt heldigt."

Politiet måtte tilbage til den gammeldags facon

Ved rigets grænser har politiet også måtte gøre en ekstra indsats på grund af it-nedbruddet.

Normalt slår politiet nemlig indrejsende udlændinge op i et register over visumtilladelser. Det register var også ramt af nedbruddet, men kom dog op efter 'kun' ni dage.

For der er selvfølgelig visse systemer, som er vigtigere end andre, forklarer Martin Pedersen.

"Da vi så problemernes omfang for politiet, fik vi forbindelserne op hurtigst muligt. Indtil da udførte politiet manuel kontrol af papirer. Men politifolkene er jo ikke amatører. De har set fuskeforsøg tidligere."

Hjælp fra udlandet

Mens politiet kunne tage imod indrejsende, som allerede havde fået deres visum, var det straks værre for ansøgere, som ikke var færdigbehandlede, da systemet brød sammen.

Men ligesom der er forskel på systemer, er der også forskel på mennesker. Så det var ikke alle, der måtte gå med uforettet sag i jagten på et dansk visum.

"For de meget presserende grupper har Udenrigsministeriet talt med andre Schengen-lande, som har hjulpet og udstedt et visum til dem. Det er ikke noget, man bliver populær på, men det tog toppen af det," siger Martin Pedersen.

Manuel sagsbehandling

Alle de folk, som ikke var vigtige nok til at få et visum fra et andet Schengen-land, bliver dog endelig behandlet nu, hvor systemet er mere eller mindre på benene igen.

De fleste kommer direkte igennem systemet, men der er stadig nogle få sager, som får den helt store tur på skrivebordet.

"Vi har nok omring 400 til 500 visumansøgninger, som vi skal kigge igennem manuelt, men resten er i orden," vurderer Martin Pedersen.

Spejling under opsejling

Den opmærksomme læser undrer sig selvfølgelig over, at systemet ikke var spejlet. Det er der selvfølgelig en forklaring på.

"Vi fik jo først vores eget resort-område sidste år, så vi har skiftet hosting og drift fra Kriminalforsorgen til Statens IT. Det har været på to-do-listen, at lave en spejling, men vi var simpelthen ikke nået til det endnu," fortæller Martin Pedersen, som regner med, at en spejling er på plads inden længe.

"Nu skal vi lige blive færdige med den her omgang, og folk skal trække vejret. Men så går vi i gang."

Læs også: It-koks koster dansk kommune millioner af filer - kæmpe oprydningsarbejde gået i gang