Artikel top billede

IBM har netop annonceret firmaets "three-bit PCM" (phase-change memory). Illu: IBM.

Ny type hukommelse kan blive hurtigere end flash og billigere end DRAM

IBM ser ud til at være på vej mod et gennembrud med en ny type af hukommelse, der placerer sig et sted mellem flash- og almindelig arbejdshukommelse af DRAM-typen. Forkortelsen er PCM.

Trebogstavsforkortelser er som bekendt næsten et must i it-verdenen, og IBM's nye hukommelsestype er naturligvis ingen undtagelse.

PCM er en forkortelse for phase-change memory, der er en konstant hukommelsestype (hvor data bibeholdes, når strømmen slås fra), og som samtidig er hurtigere end flash-hukommelse.

Det lyder selvfølgelig lovende, men IBM arbejder stadig på to problemer med hukommelsestypen.

For det første er pakningsgraden, eller densiteten, stadig ikke så høj, og dels er typen stadig mere kostbar end DRAM-typen (Dynamic random-access memory).

Læs også: Intel på vej med superhurtig SSD-teknologi - kan ventes i MacBook-computere

Men der er fremskridt på begge områder.

I 2011 viste IBM PCM-hukommelse, der kunne gemme to dataenheder i hver celle, og nu er der denne præstation blevet øget med 50 procent til tre.

Det skriver Computerworlds amerikanske søsterside.

Ifølge IBM reagerer PCM på en anmodning om data fra systemet på mindre en et mikrosekund.

For flash-hukommelse af typen NAND er reaktionstiden - igen ifølge IBM - på 70 mikrosekunder.

Den hastighedsforøgelse kan få stor betydning.

Telefoner og datacentre

Et helt konkret eksempel for den almindelige bruger kan være, at en smart-mobil kan startes på ganske få sekunder, hvis styresystemet opbevares i PCM-hukommelse.

Hastigheden sætter dog også tankerne i gang blandt folk i datacentre.

Her kan PCM anvendes som erstatning for den traditionelle arbejdshukommelse af DRAM-typen, hvor data heller ikke gemmes, når strømmen fjernes.

Anvendelsesmulighederne er flere, eksempelvis til databaser eller som erstatning for traditionelle harddiske eller flash-hukommelse.

En anden fordel er holdbarheden.

Ifølge IBM kan PCM overleve mindst 10 millioner write cycles, eller skrivninger.

Til sammenligning er gennemsnittet for flash-hukommelse på omkring 3.000 skrivninger.

Den store blå virksomhed forventer, at der vil gå et sted mellem to og tre år, inden PCM bliver tilgængelig i stor skala, og at prisen kommer til at blive lavere end på traditionelle hukommelsesblokke.

PCM er ikke det eneste bud på en ny hukommelsestype, der findes også andre forsøg med 3D Xpoint fra Intel, RRAM eller MRAM, der er en teknologi, som har været under udvikling i mange år.

Læs også:

SSD-afløser vil først være klar om 10 år

Denne teknologi kan blive afløseren til DRAM

Intel udvikler hurtigere hukommelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere