Artikel top billede

Data afslører: Fem myter om it-sikkerhed der slet ikke holder i virkeligheden

Der er mange myter, når det handler om it-sikkerhed. Men ser man på de reelle tal, så er der specielt fem antagelser, som faktisk ikke holder vand, lyder det fra sikkerhedsfirmaet Verizon. Her dræbes fem myter om it-sikkerhed.

Sikkerhedsfirmaet Verizon producerer hvert år en opgørelse over, hvordan status på it-sikkerhedsområdet er.

Firmaet har således offentliggjort sin Data Breach Investigations Report for 2016, hvor man forsøger at afdække hjørner, trends og aspekter i forhold til den evige kamp om at skabe tilstrækkelig datasikkerhed.

Rapporten bygger på analyser af over 2.200 bekræftede databrud samt over 100.000 rapporterede sikkerhedshændelser fra 82 lande leveret af 70 offentlige og private sikkerheds-organisationer verden over.

Ud fra tallene, der er indsamlet, har firmaets salgsansvarlig på sikkerhedsområdet, Kaja Narum, fundet frem til fem myter, der ikke holder vand.

"Vi bliver ved med at se de samme årsager til brud på datasikkerheden. Det sker, selv om metoderne til at afsløre cyber-kriminalitet hele tiden bliver bedre, og selvom vi konstant bliver mere afhængige af den digitale teknologi overalt i samfundet," lyder det fra hende.

Læs også: Så professionelle er de blevet: Hackerne arbejder med både HR, marketing og efteruddannelse

10 mest kendte sårbarheder er skyld i 85 ud af 100 angreb

Hun peger på, at en del virksomheder og organisationer ligger under for de myter, der omgiver cyber-kriminalitet, hvilket giver de kriminelle lettere adgang.

"Mange tror fejlagtigt, at de umuligt kan udgøre et mål, eller at deres sikkerhedsstrategier for tidligere år er gode nok til at imødegå nutidens trusler. Men sandheden er, at der altid er efterspørgsel efter kritiske data, og at de cyber-kriminelle altid vil være interesserede i at få fat i dem."

Eller med andre ord at ingen er immune over for cyber-kriminalitet.

Ud fra rapporten peger hun på fem myter, hvor der skal strammes op.

Den første myte er, at hackerne omhyggeligt udvælger sig deres mål.

"Men de fleste angreb er opportunistiske, vilkårlige og udnytter kendte sårbarheder."

Verizons tal viser, at de 10 mest kendte sårbarheder således bliver udnyttet til at udføre 85 procent af alle bekræftede brud på datasikkerheden.

Myte nummer to er, at de onde angribere er hurtige. Men de gode forsvarere er ved at indhente dem.

"Kløften vokser mellem indbrud og opdagelse. 93 procent af alle brud på datasikkerheden tager minutter eller mindre at gennemføre. Men fire ud af fem, som bliver udsat for indbrud, opdager det ikke, før der er gået flere uger eller længere tid. Og syv procent af indbruddene bliver først opdaget efter mere end et år," lyder Kaja Narums analyse.

Myte nummer tre er, at adgangskoder er sikre.

"Men sandheden er, at 63 procent af alle brud på datasikkerheden udnytter svage, stjålne eller standardadgangskoder."

Phishing er ikke let at opdage

Ondsindet adgang til maskinerne er ligeledes et område, som sikkerhedsfirmaet har set på.

Og myte nummer fire, der skal dræbes, er, at phishing-mails er lette at identificere og ignorere.

Men faktisk forholder det sig sådan, at cirka 30 procent af alle phishing-mail bliver åbnet og at godt 10 procent af dem, der har åbnet en mail, klikker på en vedhæftet fil eller et link.

Myte nummer fem er, at it-sikkerhed er alt for kompliceret. De slemme fyre har allerede vundet.

Men igen viser tallene noget andet.

"95 procent af alle indbrud gør brug af ni kendte angrebsmønstre. Hvis virksomheder og organisationer bliver bedre til at forstå disse, kan de foretage de rigtige investeringer og beskytte deres data mere effektivt," lyder det fra hende.

Med få midler kan mange virksomheder og private altså få den basale sikkerhed på plads, hvis man tager udgangspunkt i analysen og ikke følelserne.

"Opmærksomhed er både det første og bedste forsvar over for cyber-kriminalitet, og det er fraværet af denne opmærksomhed i nogle virksomheder og organisationer, som bevirker, at de samme kendte angrebsmetoder fortsat kan anvendes med succes," lyder det fra Kaja Narums.

Læs også:

Sikkerheds-ekspert: Derfor duer statisk sikkerhed bare ikke - her er tre fif til at få bedre it-sikkerhed i virksomheden

Ekspert advarer om vanvittig mangel på sikkerhed og privacy i apps

Forsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel måde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere