Artikel top billede

Hele denne mands historie fylder mindre end brugerbetingelserne på dine apps.

Helt håbløst: Så lange er brugerbetingelserne til dine apps

Det norske Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne for en gennemsnitlig mobilbrugers apps. En række gæsteoplæsere skal over et døgn læse hele herligheden højt. Læs mere og se livestream af marathonoplæsningen her.

Hver gang vi installerer en app eller et program, lyver vi. Vi lyver faktisk alle sammen, så vandet driver.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder,"  forklarede it-advokat Martin Von Haller Grønbæk allerede i 2013, og det er ikke blevet bedre siden.

Flere ord end Jesus

En af grundende til vores lemfældige omgang med sandheden er, at ingen mennesker forstår, hvad pokker der står i brugerbetingelserne.

Det tager det norske Forbrukerrådet nu fat på med en demonstration af, hvor enorme mængder juristeri en gennemsnitlig smartphone gemmer i sine apps.

Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne fra de 33 mest almindelige apps på norske mobiler i et værk på mere end 250.000 ord. 

Den samlede tekst er længere end hele Det Nye Testamente, og skal i løbet af et døgn læses op af en række indbudte gæsteoplæsere, som altså hver får glæden af at kæmpe sig igennem tekster, som de garanteret aldrig har læst før.

Hele begivenheden bliver livestreamet, så du kan læne dig tilbage i stolen og nyde Facebooks brugerbetingelser som lydbog.

Gør det dog læseligt

Marathonoplæsningen er en del af Forbrukerrådets kampagne Appfail, som sætter fokus på, hvordan brugerbetingelser ofte fraskriver brugerne helt basale privatlivsrettigheder.

"Den nuværende tilstand for digitale tjenesters brugerbetingelser er jo på grænsen til det absurde. Deres omfang og kompleksitet gør det i bund og grund umuligt at træffe en velinformeret beslutning," udtaler Forbrukerrådets fagdirektør for digitale tjenester, Finn Myrstad.

Han råder producenter til at komme ind i kampen for forståelige brugerbetingelser og anbefaler fem skridt på vejen.

1. Hvis der allerede findes regler, så bare henvis til dem, i stedet for at skrive en hel telefonbog.

2. Skriv, så læserne kan forstå dig. Ingen tvetydigheder og juristeri.

3. Hold det kort og præcist.

4. Strukturer teksten, så den er overskuelig.

5. Indfør en  branche-standard.

Læs også: Disse sjove hemmeligheder gemmer Apple og Amazons brugerbetingelser på




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere