Artikel top billede

EU vil forbyde geoblocking: Alle varer skal kunne købes i hele Europa

Det er snart slut med at opleve, at webbutikker fra andre EU-lande siger nej til at sende bestemte varer til Danmark.

Mange danskerne har gennem årene oplevet at blive afvist af net-butikker og lignende i europæiske lande uden for Danmark, når de forsøger at indkøbe varer til prismæssigt ofte fordelagtige vilkår.

Mange af de især store net-butikker - som eksempelvis Amazon - anvender nemlig såkaldt geoblocking, der gør, at butikken kun vil sælge varer eller ydelser til kunder inden for bestemte geografiske områder.

Andre anvender løsninger, hvor eksempelvis billetter koster mere i nogle lande end i andre.

Ofte skyldes dette, at produkterne kan købes i kundens hjemland via partnerer eller andre.

Nu ser det imidlertid ud til, at geoblocking er ved at nå til vejs ende i Europa.

EU er nemlig på vej med et forbud mod geoblocking, som en gang for alle skal gøre alle datapakker, varer og tjenester tilgænlgelig for alle borgere i EU - uanset hvilket land, de befinder sig i.

EU mener, at EU skal være et sammenhængende digitalt marked. Og det kræver altså, at varer, services og lignende kan flyde frit på tværs af landegrænserne.

Ikke alle er lige glade for planerne. John Higgins, direktør i interesseorganisationen Digital Europe, mener, at et forbud mod geoblocking svarer til at 'sætte et plaster på et brækket ben.'

Ifølge ham skyldes anvendelsen af geoblocking nemlig, at der fortsat er vidt forskellige vilkår for virksomheder i de forskellige EU-lande - eksempelvis inden for copyright, forbruger-regler, skat og affalds-afgifter.

"Skal vi virkelig udvikle et 'digitally powered single market' er EU nødt til at gå til problemets rod, som er årsagen til fragmenteringen i markedet," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Med de nye regler vil EU ligeledes fjerne de meget store og ofte uigennemskuelige regler, der findes for transport af pakker og lignende.

Eksempelvis kan prisen for at sende en pakke til et andet land være fem gange så høj som prisen for at sende pakken til en adresse i hjemlandet - også selv om distancen er den samme.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er prisen for at sende en pakke fra Spanien til Holland to-en-halv gange prisen for at sende en pakke den modsatte vej - fra Holland til Spanien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere