Artikel top billede

It-chef Henrik Poulsen (tv.) fra Arbejdernes Landsbank er i Las Vegas med BEC's afdelingsleder for tekniske kundeprojektet, Flemming Eilgaard (th.), for at blive inspireret til fremtidige it-udrulninger.

Sådan køber BEC software til 30 banker på en it-konference

Når it-selskabet BEC, skal have ny software, begynder det hele med at indsamle appetit for at få smag for et system. Vejen til endelig udrulning til slutbrugerne byder på udfordringer. Se her, hvordan BEC griber opgaven an.

Flemming Eilgaard, afdelingsleder for tekniske kundeprojekter i Bankernes EDB-Central (BEC), har for nyligt drukket en del kaffe i den amerikanske gamblerby Las Vegas.

For når Citrix' Synergy 2016-konference i Palazzo Congres Center ud på eftermiddagen går på hæld, går han selv til kaffemøder i og omkring konferencecentret med nogle af topcheferne fra it-selskaber som Dell, Wyse, Citrix og Microsoft.

Kaffeslabaradserne handler om at hente informationer om de nyeste funktioner i blandet andet Skype for Business tilsat god video-rendering og efterspørgsel på kommende muligheder i softwaren/hardwaren hos it-giganterne.

For her ønsker Flemming Eilgaard at handle.

Man bliver lækkersulten

"Selvfølgelig bliver man lækkersulten, når man ser alle præsentationerne af de nye produkter og funktioner. Dette her er årets konference for mig," siger Flemming Eilgaard.

På Citrix-konferencen og de efterfølgende kaffemøder vil han også vide, hvordan udviklingen former sig omkring it-selskabernes produkt-porteføljer.

For han har en del krav til leveringen af it til de 7.500 slutbrugere, som er ansat hos de 30 forskellige banker af vidt forskellige størrelser, som BEC servicerer med it.

Kaffen er derfor heller ikke tilsat underskrifter. Aftaler i form af standardkontrakter eller lejeordninger i skyen kræver længere tids forberedelse, forklarer han.

"Vi har et roadmap på et par år, så vi skal vide, hvad vi kan forvente af it-selskaberne. Hvis ikke de har planer, der følger vores behov og ønsker, så vælger vi noget andet," forklarer Flemming Eilgaard.

Fra præsentation til udrulning

Som co-driver på roadmap'et i Nevadas store ørkenby har Flemming Eilgaard ved sin side it-chef Henrik Poulsen fra Arbejdernes Landsbank, der er en en af 30 BEC-bankkunder.

Arbejdernes Landsbank sidder sammen med Spar Nord, Nykredit, Handelsbanken og Danske Andelskassers Bank i en BEC-gruppe, der på vegne af alle 30 BEC-banker bestemmer indkøbet af grejet til bankernes fælles it-infrastruktur.

Henrik Poulsen fra Arbejdernes Landsbank er såedes fløjet til Las Vegas som repræsentant fra dette infrastruktur-udvalg hos BEC for at hjælpe Flemming Eilgaard med et udplukke de rette produkter og funktioner til kommende udrulninger.

"Når vi kommer hjem og skal præsentere til de andre fire banker, smider vi nok en powerpoint-præsentation på og diskuterer fordele og ulemper af det, vi har set herovre. Derefter opstiller vi business cases," forklarer Henrik Poulsen.

Læs også: Sådan får BEC nyansatte unge til at kaste sig over mainframe-udvikling

Efter diskussioner om it-produkternes beskaffenhed og de endelige beslutninger om it-indkøb træffes, kan der gå op til et år, før BEC har lagt penge på bordet og har rullet softwaren ud til de 30 banker.

Bankerne kan så efterfølgende selv redesigne brugergrænsefladerne og sætte deres firmafarver og logoer på toppen.

Næsten ikke konkurrenter

Henrik Poulsen fra Arbejdernes Landsbank bedyrer, at it-indkøb bliver indkøbt til alles bedste, og der således ikke er konkurrencefordele i beslutningerne.

"Når vi sidder nede på EDB-centralen, så kan vi altid arbejde sammen," forklarer Henrik Poulsen om bankernes best practice-tilgang i BEC-samarbejdet.

Han fortæller samtidig, at der i samarbejdet er en del værkstedsprojekter, hvor en bank afprøver noget software med henblik på evaluering og eventuel senere udrulning til alle BEC's 30 bankbutikker.

Og her kan det godt betale sig at være first mover i teknologiafprøvningen for de banker, som til dagligt kæmper om kunderne på privat- og erhvervsmarkedet.

"De banker, der brænder mest for et område, de får også lov til at prøve det af først," siger Henrik Poulsen, der selv tilbage i 2009 har lagt værkstedslokaler til for BEC's senere udrulning af virtuelle desktops fra netop Citrix.

"Vi har kørt VDI siden 2009, og i dag har vi 95 procent af vores medarbejdere på virtuelle desktops. Det er kun udviklerne med de tunge applikationer og dealerne med op mod seks skærme på én gang, der ikke kører på VDI," fortæller Henrik Poulsen fra Arbejdernes Landsbank.

Visse udfordringer med Office 365

I denne omgang af Citrix' store it-konference har Henrik Poulsen sammen med Flemming Eilgaard udover virtuelle desktops også nærstuderet anden software.

Øjnene har især været rette mod mobil device management, fil-deling i skyen, mail-kryptering og kontorpakken Office 365 fra Microsoft.

Eksempelvis er Microsofts cloud-kontorpakke dog ikke lige sådan at implementere for bankerne, da Finanstilsynet stiller krav om, at bankerne skal vide ret præcis, hvor data befinder sig.

Den slags udfordringer bliver vendt på aftenens kaffemøder i Las Vegas med it-leverandørerne.

Derefter tager Flemming Eilgaard og Henrik Poulsen ellers hjem til Danmark og forklarer mulighederne til resten af BEC's infrastruktur-udvalg frem for, at bankkunderne går solo med særlige it-projekter.

"Vi har valgt den tilgang, fordi det giver den bedste fællesøkonomi i vores fællesskab," siger Flemming Eilgaard.

Læs også: 
Efter massefyring og direktør-exit: Her er det nye Citrix