Artikel top billede

Apple indgår forlig i stor kartelsag: Kunderne får 2,6 milliarder kroner tilbage

Apple har efter fem års juridisk tovtrækkeri tabt en stor kartelsag om salget af e-bøger. Nu skal kunderne have milliarder af kroner retur.

Apple har sammen med fem af USA's største forlag angiveligt fikset priserne på e-bøger, så e-bogskunder i flere år har betalt for meget for at kunne downloade bøgerne.

Den prispolitik har siden medført et massesøgsmål mod Apple og de fem forlag. 

I massesøgsmålet har Apple nu indgået et forlig, der betyder, at Apple samlet tilbagebetaler e-bogskunderne op mod det dobbelte af deres tab.

Det betyder, at kunderne i massesøgsmålet vil modtage en tilbagebetaling på godt 10 kroner for bog, som de har købt. Hvis bogen har været på New York Times bestseller-liste, kan de se frem til en tilbagebetaling på godt 45 kroner per bog.

Apple skal i forliget samlet betale kunderne 2,6 milliarder kroner tilbage, mens it-selskabet også kommer til at dække sagsomkostningerne på 328 millioner kroner.

Det skriver Cnet.

Sådan blev det til en sag

Sagen begyndte at rulle tilbage i 2011, da to personer anklagede Apple for at fikse priserne i et kartel bestående af fem forlag, som tæller Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Holtzbrinck Publishers, Penguin Group og Simon & Schuster.

Siden rykkede det amerikanske Justitsministerium og flere statsadvokater ind i sagen, som er blevet ført at advokatfirmaet Hagens Berman.

Advokaterne anklagede Apple og de fem forlag for at holde konkurrenter ude af markedet, så de derefter selv kunne sætte priserne på e-bøger nogle få dollar højere end de forventelige markedspriser.

Apple har tabt sagen ved en lokaldomstol i 2013 og herefter igen i appelretten i 2015. Senest blev it-selskabets ønsker om at få sagen afprøvet ved USA's højesteret afvist i marts, hvilket banede vejen for forliget.

De fem forlag indgik forlig, før sagen blev afprøvet ved de retslige instanser, skriver Cnet.

It-mediet oplyser desuden, at kunder som har købt e-bøger hos Amazon, Barnes & Noble, Kobo og Apple mellem den 1. april 2010 og 21. maj 2012 kan få indsat tilbagebetalingen direkte på deres konti eller få tilsendt en check med posten.

Læs også:
Google vinder højtprofileret retssag mod forfattere efter 11 års kamp




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere