Artikel top billede

I 1992 tegnede han en mobiltelefon med et diskettedrev - nu sagsøger han Apple for 65 milliarder kroner

En amerikansk forretningsmand sagsøger Apple for 65 milliarder. Han hævder at virksomheden kopierer en opfindelse, som han udtænkte for 24 år siden.

En amerikansk forretningsmand sagsøger Apple for et svimlende beløb på 10 milliarder dollar eller knap 65 milliarder danske kroner.

Det er den ukendte forretningsmand Thomas Rosss fra Florida, der mener, at Apple med virksomhedens iPhone og iPad overtræder hans ophavsret til et produkt, som han kalder for en "Electronic Reading Device" eller på dansk: "En elektronisk læseenhed." 

Ifølge retsdokumenter, som blandt andet den engelske avis The Guardian har fået indsigt i, så var det Ross' oprindelige tanke, at enheden skulle have en bagbelyst fladskærm og gøre det muligt for brugerne at læse bøger og nyhedsartikler samt se billeder, videopræsentationer og endda film på en enheden.

Af retsdokumenterne fremgår det dog også at enheden på mange områder ikke har meget tilfælles med en iPhone.

Eksempelvis har enheden på tegningerne et indbygget diskette-drev, et fysisk keyboard og understøtter MS-Dos.

"Jeg er meget selvsikker" 

I et interview med The Guardian vurderer Thomas Ross dog selv, at han har gode chancer for at vinde retssagen:

"Jeg er meget sikker på sagen. Jeg tror på det, som jeg har gjort. På trods af at oddsene er hårde, så føler jeg, at jeg har en mulighed for at vinde," siger han.

Thomas Ross indgav en patentansøgning på ideen i 1992, og ifølge The Guardian havde han brugt det forløbne år på at udtænkte ideen og arbejde på de skitser, som han indgav sammen med patentansøgningen.

I dag 24 år senere har produktet  dog endnu ikke set dagens lys. Ifølge Thomas Ross skyldes det kapitalmangel: 

"Det var et spørgsmål kapital. Jeg var ikke en rig mand dengang, og det er jeg heller ikke i dag. Jeg har heller aldrig været god til at skabe kontakt med investorer og sælge min ide," siger han til Guardian.

Patent er ikke længere gyldigt

I 1995 udløb Thomas Ross patent efter, at han aldrig fik betalt det beløb, som det koster at få godkendt et patent. 

Han har dog stadigvæk ophavsretten på ideen, og det er netop hans ophavsret, som han mener, at Apple krænker. 

Apples advokater har dog afvist hans krav med den begrundelse, at Apple ikke mener, at der er nogen lighed mellem Thomas Ross ide og Apples produkter. 

En amerikansk ekspert i ophavsret som The Guardian har talt med, levner heller ikke Thomas Ross mange chancer. 

"Det er tydeligvis tale om en sag, der bliver ført af en person, der tror, at han har en mulighed for at tjene lidt penge, men som helt åbenlyst ikke ved, hvad han laver. Han har end ikke et amerikansk patent, men blot ophavsretten på nogle barnagtige tegninger," siger Mark Terry, en patentadvokat i Florida, til Guardian. 

Apple ramt af lignende sager

Det er langt fra første gang, at Apple er invovleret i denne type sager. Det er blot få måneder siden, at Apple mistede eneretten til at bruge navnet iPhone i den kinesiske hovedstad Beijing. 

Her fik taske- og mobilcoverproducenten Xintong Tiandi Technology rettens ord for, at selskabet også har ret til bruge ordet "iPhone". Det skyldes at Apple først i 2013 fik godkendt iPhone som varemærke i Kina, og derfor nåede at blive overhalet indenom af mobilcover-producenten

Samtidig har Apple været involveret i en mangeårig patentsretssag mod den koreanske smartphoneproducent Samsung, der ifølge Apple har krænket en række patenter til iPhone. 

Her blev Samsung dømt til at betale 3,8 milliarder kroner i erstatning. Altså et beløb der er betydeligt lavere end det, som Thomas Ross kræver.

Læs også:
Apple taber varemærkesag i Kina: Nu kan lædertasker sælges som en 'iPhone'

Google: It-industrien plages af helt ny slags pirateri




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere