Artikel top billede

Svarer igen på bølge af ransomware-angreb: Ny webportal hjælper med dekrypteringen

Ny webportal skal hjælpe med information og værktøjer til ransomware-ofrene - for dem bliver der flere og flere af.

I de seneste par år har ransomware udviklet sig til at blive en af de største sikkerhedsudfordringer for virksomheder og offentlige institutioner.

De kriminelle har i stigende grad held til at kryptere og dermed kapre ofrenes data, hvorefter der rejses krav om løsepenge for at frigive dataene igen.

Men nu skal et nyt initiativ, No More Ransom, gøre livet sværere for ransomware-bagmændene.

Det fremgår af webportalen nomoreransom.org, som det Hollandske politi, Europols European Cybercrime Centre og Kaspersky Lab og Intel Security står bag.

Læs også: Ransomware-offer bukker under for presset og betaler løsesum: Hvad ville du gøre?

Det fremgår af den nye webportal, at målet med projektet er at "hjælpe ofte for ransomware med at få deres data igen uden at skulle betale til de kriminelle."

Det hjælper No More Ransom med

Siden fungerer ved, at man som offer kan uploade to filer, der er blevet krypteret ved et ransomware-angreb, hvorefter man modtager dekrypterings-løsningen som download - hvis den altså eksisterer i forhold til den specifikke ransomware.

Der er allerede offentliggjort fire forskellige værktøjer til dekryptering på siden - se dem her.

No More Ransom indeholder også en del informationer om, hvordan man kan beskytte sig bedre mod ransomware - og ja, backup er naturligvis et centralt råd i den forbindelse.

Skal man tro parterne bag No More Ransom, er det kun begyndelsen, vi nu ser med den nye webportal:

"No-More-Ransom-projektet er kun lige begyndt, men vi fortsætter med at samarbejde med andre sikkerhedsvirksomheder og myndigheder for at indentificere så mange nøgler som muligt i så mange viaranter som muligt."

"Hvis du har informationer, som du tror kan hjælpe, så del dem gerne med os," lyder det blandt andet på websiden.

Forebyggelse er det vigtigste

En af parterne bag No More Ransom-projektet, sikkerhedsselskabet Kaspersky, skriver i en pressemeddelelse, at der var tale om en stigning på 550 procent i antallet af ransomware-ofre fra 2014 til 2015.

Selvom den nye webportal har fire konkrete værktøjer at byde på, så skal fokus først og fremmest være på forebyggelse, lyder det fra Kaspersky.

"Awareness er en nøgle, da der ikke er dekrypterings-værktøjer til alle eksisterende typer af malware i dag. Hvis du inficeres, er der stor risiko for, at dataene vil være tabt for evigt."

Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, gav før sommerferien en række gode råd til, hvordcan man kan beskytte sig mod ransomware.

"Det er helt klart vores anbefaling, at man prøver at forebygge frem for at helbrede," sagde han til Computerworld. Læs mere om det her.

Læs også:

Dansk sikkerhedsekspert om bølge af ransomware: Sådan forsvarer du dig

Vil du betale ransomware-løsepenge? Her er svaret fra danske it-folk

Ransomware-offer bukker under for presset og betaler løsesum: Hvad ville du gøre?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere