Artikel top billede

Sikkerhedseksperter slår alarm: It-bombe tikker under præsidentvalget i 32 stater

Det amerikanske præsidentvalg er ifølge flere sikkerhedseksperter i fare for at få manipulerede stemmeresultater, når der om få måneder bliver introduceret e-valg i flere stater.

Tirsdag den 8.november skal amerikanerne i stemmeboksen og placere et kryds på enten Demokraternes kandidat Hillary Clinton eller Republikanernes bud på en præsident, Donald Trump.

I 32 amerikanske stater bliver der tilbudt online-afstemning beregnet til amerikanske borgere i udlandet som eksempelvis soldater med oversøisk tjeneste.

Flere sikkerhedseksperter og herunder præsident Barack Obamas sikkerhedsfolk råber dog ifølge The Washington Post vagt i gevær angående online-afstemningerne.

For de elektroniske stemmeafgivelser over internettet vurderes ikke til at være sikre - hverken nu eller i den nærmeste fremtid.

Nemt versus sikkert

Blandt kritikerne af online-afstemningen er sikkerhedsekspert Neil Jenkins fra det amerikanske vagtværn Homeland Security, som ifølge Til The Washington Post i foråret var ude med følgende svada om risici ved online-afstemninger:

"Vi tror, at online-afstemning og især online-afstemning i større skala vil medføre en stor risiko for hele afstemningssystemet. Det rammer borgernes forventninger til fortroligheden, ansvarligheden og sikkerheden ved deres stemmeafgivelse, da det åbner en ladeport for manipulation af afstemningsresultatet."

Fortalerne for internet-afstemninger har i efterhånden mange år påpeget, at stemmeafgivelser i en browser transmitteret over internettet har en kæmpefordel i, at det er nemt og bekvemt for borgerne.

Modstanderne af e-valg på nettet slår derimod på tromme for, at man ikke kan være sikker på, at stemmeafgivelsen foregår frivilligt, når det sker hjemme i privaten, og at det højner risikoen for stemmemanipulation fra eksempelvis hackere.

"Kineserne er ret gode til at komme ind i alles systemer. De har jo hacket de fleste af de 500 største virksomheder," forklarer internetsikkerheds-professor Ron Rivest fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) til The Washington Post.

En broget historik

Hans professorkollega J. Alex Halderman fra Michigan Universitetet har gennemført et forsøg, hvor offentligheden kunne angribe et online-stemmesystem. Inden for 48 timer var systemet overtaget, og alle stemmerne ændret.

Blandt andet på den baggrund konkluderer J. Alex Halderman, at der vil gå årtier, før internet-afstemninger kan være sikre.

Hvis de amerikanske myndigheder kigger lidt på de nyeste sider i historiebogen, er der også flere steder, hvor der burde være indsat æselører, som advarsel for alt for innovative tiltag med e-valg.

Så sent som ved midtvejsvalget til Kongressen i 2014 var der således flere steder, hvor der var digitalt kaos i forbindelse med stemmeafgivelserne.

Det kan du læse mere om her: Amerikansk valg igen præget af flere computer-problemer

Læs også:
Sådan har Norge fået e-valg til at fungere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere