Artikel top billede

AMD klar med super-chip efter årevis med problemer: Den banker Intels bedste chip, lyder det fra AMD

AMD har længe humpet bagefter Intel. Nu lancerer AMD de første af selskabets super-processorer, der kan hamle op med Intels bedste.

AMD har i mange år været tildelt en sekundær placering på chipmarkedet i forhold til ikke mindst Intel, der har leveret hurtigere og bedre processorer til markedet.

Men Intel er i krise, omstrukturerer, fyrer i tusindvis af medarbejdere og kæmper for at finde en ny kurs ind i fremtidens teknologi-landskab, som ikke ventes at blive domineret af pc'erne - hvor Intel har sin styrke - på samme måde som tidligere.

Kriser koster fokus, ressourcer og momentym, og det er også tilfældet for Intel.

Det er noget, som AMD har fået øje på. Intel-rivalen, der har været langt hurtigere end Intel til at erkende, at den ønskede opblomstring af pc-markedet måske slet ikke kommer efter flere års nedtur, indledte for flere år siden et arbejde, der sigter mod at udfordre Intel.

Selskabet løfter nu sløret for de første af en stribe af super-processorer under navnet Zen.

De første to modeller bliver henholdsvis en otte-kernet chip til pc'er (Summit Ridge) samt en 32-kernet server-chip (Naples) - begge baseret på AMD's Zen-arkitektur.

Summit Ridge vil være klar til produktion i første kvartal til næste år.

Server-chippen Naples vil blive udstyret med SMT-teknologien, som ifølge AMD svarer til Intels Hyper-Threading-teknologi, som Intel har anvendt i mange år.

Begge teknologier gør, at computeren kan udføre flere krævende opgaver parallelt i 'threads' - tråde eller spor - ved at splitte en kerne op i to virtuelle kerner.

Ifølge AMD vil server-chippen Naples kunne håndtere 64 threads per spor med SMT, der står for 'simultaneous multithreading.'

AMD kørte ved præsentationen af de to nye CPU'er en sammenligning af de nye Zen-processorer og Intels nyeste otte-kernede Core i7-chip.

Her fremgik det ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau tydeligt, at Summit Ridge på 3GHz kørte nøjagtigt lige så hurtigt som en Core i7-6900K på 3GHz.

Det er en vigtig demonstration for AMD, da mange hidtil har tvivlet på, at AMD overhovedet ville være i stand til at udvikle en processor, der kunne følge med Intels processorer.
Til demonstrationen løftede AMD også sløret for den nye mikro-arkitektur, der ligger til grund for de nye CPU'er.

Selskabetws CTO, Mark Papermaster, fortæller til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at Zen er fokuseret på performance, throughput og effektivitet.

"Vi er tilbage. Vi leverer den ønskede performance, og vi stopper ikke her. Der er fuld fart på udviklingen af næste generation," siger han.

Læs også:

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

Sådan er de skruet sammen: Helt tæt på Intels Core i7-4790K og AMD's FX-8370

Gigantiske Intel svømmer i penge - men her er fire tegn på at krisen truer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere