Artikel top billede

Tusindvis skriver på koden: Så mange linier vokser Linux-kildekoden med hver eneste dag

Aldrig tidligere er antallet af kodelinier i Linux-kernen vokset så hurtigt som i disse år. Størstedelen af koden kommer fra selskaber, mens under otte procent bliver leveret af ikke-kommercielle privat-personer.

Linux-kernen er stille og roligt vokset i takt med, at alverdens udviklere har bidraget med kode, tilføjelser og rettelser til den åbne kildekode.

Ifølge en ny status-rapport fra Linux Foundation vokser kildekoden med 4.600 kodelinier hver eneste dag, ligesom kildekoden modtager 7,8 ændringer i timen i gennemsnit døgnet rundt.

Du kan se den årlige statusoversigt fra Linux Foundation her.

I de seneste 11 år - siden tracking af kodebidrag blev igangsat via adoptionen af Git - har 13.500 udviklere bidraget til koden.

De er spredt ud over 1.300 firmaer.

Antallet af udviklere, der har bidraget til koden, er steget markant i det seneste halvandet års tid, hvor næsten 2.500 af de 13.500 bidragsydere har leveret kodebidrag for første gang.

I det seneste års tid har omkring 5.000 udviklere fra 400 selskaber bidraget til koden.

Kode fra selskaber

Det fremgår af oversigten, at langt de fleste bidrag til kildekoden kommer fra selskaber, der målrettet anvender udviklere til at skrive kode.

Der er altså langt fra tale om i dag, at bidrags-ydere til Linux er nørder, der sidder hjemme i kælderen og skriver kode til et slags undergrunds-projekt.

Ifølge Linux Foundation er andelen af bidrag fra de såkaldte ubetalte udviklere ('unpaid developers') faldet fra 11,8 procent i 2014 til blot 7,7 procent i dag.

Mest kode kommer der fra udviklere ansat hos kommercielle spillere som Intel (der er største bidragsyder), Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD og ARM.

Det underbygger, at Linux i dag er et vigtigt instrument for mange af de store selskaber. For mens Linux aldrig har fået et rigtigt gennembrud som styresystem til pc'er, er styresystemet i dag særdeles udbredt på alverdens servere.

Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Linux-kernen består i dag af omkring 22 millioner kodelinier. Den fornyes cirka hver 10. uge.

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Her er de syv hotteste Linux-distributioner lige nu - og alle fordele og ulemper

Linux-stifter giver ikke op: Vi vil stadig kapre din desktop

Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Microsoft gør hele .NET-platformen til open source




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere