Artikel top billede

USA vil indsamle data om dig fra sociale medier når du besøger landet - privacy-grupper protesterer

En række organisationer protesterer mod USA's planer om at begynde at indsamle data fra sociale medier på udlændinge, der vil besøge USA.

Flere organisationer protesterer mod et forslag, som det amerikanske Department of Homeland Security - der står for beskyttelse af amerikansk territorium mod eksempelvis terrorangreb og naturkatastrofer - har fremsat.

Homeland Security ønsker at indsamle data og info fra de sociale medier på udlændinge inden for en række kategorier, der ønsker at besøge USA.

De fleste rejsende til USA får visa via det såkaldte visa-waiver-program, hvor man online og meget hurtigt kan anskaffe sig visa op til 60 dages besøg - både som turist og i forbindelse med arbejde.

Homeland Security ønsker at kunne indhente data fra de rejsendes sociale medie-profiler i forbindelse med, at de ansøger om visa gennem visa-waiver-programmet.

Dårlig ide

Men det er en meget dårlig ide, som vil kunne få alvorlige konsekvenser, mener organisationerne, der alle arbejder inden for fremme af rettogheder, demokrati, frihed og lignende.

De tæller således American Civil Liberties Union, Center for Democracy & Technology samt Electronic Frontier Foundation.

"Dette program vil krænke privatlivets fred, og det kan ramme retten til frit at udtrykke sig. Og så vil det endda være ineffektivt og uoverskueligt dyrt og besværligt at holde i gang," hedder det i et åbent brev, som du kan læse her.

Forslaget fra Homeland Security - som du kan læse her - vil give 'større gennemsigtighed,' har det lydt.

"Indsamling af data fra sociale medier vil forbedre den nuværende efterforskningsmæssige proces og sikre DHS større klarhed over og indsigt i mulige forbryderiske aktiviteter og forbindelser," lyder fra Homeland Security.

Vil forbedre efterforskning

Her peger man også på, at indsamlingen vil give 'yderligere værktøj, som analytikere og efterforskere vil kunne anvende til bedre at analysere og efterforske sager."

I forslaget hedder det ganske vist, at det skal være frivilligt at give tilladelse til de amerikanske myndigheder at indhente info fra de udenlandske besøgendes sociale profiler.

Ikke desto mener de protesterende organisationer, at det også vil kunne give anledning til nærmere undersøgelse, hvis en besøgende ikke giver tilladelse.

Og ordningen vil aldrig kunne blive så effektiv, at det vil kunne forsvare krænkelsen af privatlivets fred, mener organisationerne.

"Det er ikke sandsynligt, at personer, der udgør en trussel mod USA, frivilligt vil afgive oplysninger, der kan forbinde dem med informationer, som vil kunne rejse spørgsmål om, hvorvidt de skal lukkes ind i USA eller ej," hedder det.

I stedet vil forslaget føre til øget overvågning og krænke mange besøgendes privatliv.

Desuden øger forslaget risikoen for racisme, i det forslaget typisk vil ramme personer fra de arabiske og muslimske lande, hvis brugernavne, opdateringer, kontakter og sociale forbindelser sandsynligvis vil blive nøjere gennemgået end andres, mener organisationerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere