Artikel top billede

ARM buldrer ind på supercomputer-markedet med modificeret smartphone-chip

ARM har høstet store sejre og enorm succes som leverandør af chip til smartphones. Nu rykker selskabet ind på det meget lukrative marked for chip til supercomputere, hvor selskabet vil bygge videre på dets erfaringer fra smartphone-verdenen.

Chipproducenten ARM var med stort set lige fra begyndelsen, da smartphone-markedet lagde fra land og er i dag blandt verdens største leverandører af processorer til smartphones.

Nu sigter selskabet efter at komme ind på markedet for kraftige processorer til supercomputere, hvor ARM vil gå efter at blive en tungtvejende faktor.

Selskabet har netop løftet sløret for et helt nyt chip-design målrettet verdens supercomputere, som der bliver flere og flere af.

For chip-producenterne er dette marked særdeles lukrativt, da ejerne af supercomputerne typisk primært tænker i performance og ikke pris.

ARM er i dag slet ikke inde på dette marked.

Bygger på mobildesign

Det nye design bygger videre på ARM's fundament i smartphone-verdenen, og der er på flere måder tale om en udvidet og tweaket mobil-chip, der i meget høj grad er blevet tilført oktan og kraft.

Den første supercomputer med den nye ARM-processor bliver Fujitsus Post-K-computer.

Fujitsu har ellers i årevis sværget til Sparc-processor-arkitekturen til selskabets supercomputere, men skiftede for et par måneder siden kurs til fordel for ARM.

Den kommende Post-K-computer vil ifølge Fujitsu blive 50 til 100 gange hurtigere end K Computer, der i øjeblikket er verdens femte-hurtigste supercomputer med en performance på 10,5 petaflops.

K Computer kører med Sparc64 VIIIfx-processorer.

Verdens hurtigste supercomputer er for tiden kinesiske Sunway TaihuLight, der leverer gigantiske 125,4 petaflops.

Den kører med en kinesisk udviklet processor, ShenWei.

64-bit ARM-v8A

Den kommende ARM-processor vil blive baseret på 64-bit ARM-v8A-arkitekturen.

ARM satser hertil på såkaldte vector processing extensions, der minder om de (vector) processorer, der blev anvendt i nogle af de første supercomputere.

Dengang gik udviklingen i begyndelsen af 1990'erne videre fra vector-processorerne til de billigere IBM RISC-chip og herfra til x86-processorerne, som er de mest udbredte i dag.

Imidlertid har mange teknologi-eksperter tidligere påpeget, at de mindre kostbare smartphone-chip før eller siden vil erstatte de dyrere x86-processorer.

Ifølge ARM er den nye processor både hurtigere og mere energivenlig end andre chip.

Japanske Softbank meddelte for få uger siden, at selskabet køber ARM for 215 milliarder kroner.

Det kan du læse mere om her: Japansk techfirma køber iPhone-chip-leverandør for 215 milliarder kroner

Købet vil spække godt i kassen hos ARM, der ventes at øge sit fokus på markederne for processorer til servere samt Internet of Things.

Både USA, Japan og Kina har for tiden kig på det næste store mål for supercomputere, nemlig en performance på en exaflop (en trillion beregninger i sekundet).

Læs også:

Intel skal fremstille chip for ærkerivalen ARM: Her er tre store fordele for Intel i ny ARM-aftale

Intel dropper Atom-chip: Er Intel ved at trække sig helt ud ad smartphone-markedet?

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere