Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

Få styr på licenserne, spar penge og få bedre sikkerhed

Hvis du ikke har styr på dine software-licenser, så har du heller ikke styr på sikkerheden. Her er fire grunde til, at du skal tøjle dine licenser.

Når firmaet ikke har styr på licenserne, så er der heller ikke styr på sikkerheden.

"Licenser er rimelig usexede og kedelige, men der er fire rigtig gode grunde til at holde styr på dem," fortæller sikkerhedsekspert i FireEye, Jens Monrad.

Læs også: It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

For det første kommer compliance og revision på plads.

Desuden kan der opstå problemer i forhold til opdatering af software, der således kan stå tilbage med sårbarheder, som kan udnyttes af it-kriminelle.

"Når du køber licenser til både hardware og software, så har du også lov til at opdatere i den periode licensen er aktiv. Hvis den udløber, så er det langt fra sikkert, at du kan få de nødvendige opdateringer," siger Jens Monrad og fortsætter:

"Hvis der opstår en sårbarhed, så er programmet naturligvis udsat for den."

Hvem har ret til hvad?

Et andet sikkerhedsområde, der går af fløjten, er brugernes rettigheder.

Den manglende fokus på licenser kan nemlig være en følge af, at der ikke eksisterer en samlet strategi for adgang og sikkerhed i it-systemet, og at it-afdelingen derfor ikke ved, hvilke ansatte, der skal have adgang til de forskellige dele af it-systemet.

"Kombinationen af disse faktorer betyder, at mange it-afdelinger som udgangspunkt vælger at give fuld adgang, fordi det er den eneste måde, hvorpå de kan sikre, at medarbejderen kan tilgå de dele af systemet, han eller hun skal bruge," fortæller Steffen Meyer, salgsdirektør, Business Development i firmet EG, der er Microsoft Dynamics AX-partner.

EG har foretaget en rundspørge blandt 100 Dynamics AX-installationer i Norden, der viser, at syv ud af 10 virksomheder har et potentielt sikkerhedshul, som de endnu ikke er opmærksomme på grund af uddelingen af licenser til deres it-system.

Ofte bliver helt almindelige medarbejdere tildelt licenser med fuld adgang til hele systemet og kan dermed tilgå alt fra salgstal og lagerdata til administration af hele virksomhedens lønninger, skriver firmaet i undersøgelsen.

Hvis der er styr på licenserne, kan man typisk også spare penge, fordi man ikke betaler for mere end man bruger.

Læs også: Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Høj pris og dårlig sikkerhed

Når alle får adgang til alt, er den naturlige følgeeffekt, at virksomheden betaler for de dyreste licenser til samtlige medarbejdere.

De betaler således flere penge for dårligere sikkerhed.

"Generelt er det også en god øvelse at få overblik over, hvad man har af licenser. Der følger nemlig typisk andre oplysninger med om hvem, der benytter hvad eller hvilken adgang brugerne har. Jo bedre man kender sin infrastruktur, jo bedre er man også rustet, hvis man bliver kompromitteret," siger Jens Monrad.

Læs også:
Salg af Windows-licenser styrtdykker: Har Microsoft et problem?

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere