Artikel top billede

Derfor lynopdaterede Apple: Pludseligt spyware-angreb ramte iOS

Det var meget sofistikeret spyware og et specifikt forsøg på angreb, der førte til opdagelsen af tre 0-dags-sårbarheder i iOS.

Det var organisationen Citizen Lab fra universitetet i Toronto i Canada, der sammen med sikkerhedsfirmaet Lookout opdagede tre kritiske 0-dags-såbarheder i iOS til iPhone og iPad.

Apple udsendte hasteopdateringen iOS 9.3.5 i sidste uge, der lukker de tre huller.

Læs om det her: Opdater din iPhone og iPad med det samme: Apple udsender hasteopdatering

Selve den angrebsform, der førte til opdagelsen af hullerne, er ganske interessant.

Lookout skriver i en orientering om sårbarhederne, at målrettede angreb mod mobilbrugere med en særlig 'værdi' er en reel trussel, og at det netop var det, der var tilfældet med Trident, som sårbarhederne er blevet kaldt.

"Trident anvendes i et spywareprodukt kaldet Pegasus, som ifølge efterforskning af Citizen Lab er udviklet af en organisation, der hedder NSO Group."

NSO Group er en organisation, der er baseret i Israel, skriver Lookout. Selskabet forklarer videre, at NSO Group i 2010 blev købt af det amerikanske selskab Francisco Partners Management, der er specialiseret i cyberkrig.

"Pegasus er meget avanceret i dets brug af 0-dags-sårbarheder, kryptering og udnyttelse på kernel-nivaeu," forklarer Lookout blandt andet.

Ville ramme bestemt person

Det var Citizen Lab, der i første omgang dykkede ned i sagen, hvor en menneskerettighedsforkæmper ved navn Ahmed Mansoor fra de Forenede Arabiske Emirater
via spywaren Pegasus var blevet forsøgt overvåget.

Han modtog den 10. og 11. august tekstbeskeder på sin iPhone, hvor han ved at klikke på et link kunne få detaljer om tilbageholdte personer, der blev udsat for tortur.

I stedet for at hoppe i fælden rettede han henvendelse til Citizen Lab, der sammen med Lookout var med til at afsløre spywaren og de tre sårbarheder i iOS, som den forsøgte at udnytte.

Havde Mansoor klikket på linket, havde han formentlig haft en jailbroken iPhone, hvor der var installeret sofistikeret malware, skriver Lookout i orienteringen. 

Ifølge Citizen Lab har lignende forsøg på at installere Pegasus-spywaren været foretaget i både Mexico og Kenya.

I dette tilfælde endte det dog med, at Apple blev gjort bekendt med 0-dags-sårbarhederne og udsendte hasteopdateringen.

Lookout konkluderer desuden som Pegasus:

"Pegasus er det mest sofistikerede angreb, vi har set på nogen enhed, fordi det udnytter, hvor integrerede mobile enheder er i vores liv og kombinationen af funktioner, der kun findes på mobilerne - at man altid er tilsluttet (WiFi, 3G/4G), stemme-kommunikation, kamera, email, beskeder, GPS, adgangskoder og kontaktlister."

Sådan opdaterer du iPhone og iPad

iOS 9 kan installeres iPhone 4s og nyere og iPad 2 og nyere - og de enheder, der har iOS 9, bør derfor også opdatere til den nyeste version 9.3.5.

Hvis det er din arbejdsgiver, der står for at vedligeholde og opdatere din iPhone eller iPad, bør du nok henvende dig hos it-afdelingen først, men ellers er opdatering ret ligetil.

Du skal i iOS gå ind under Indstillinger - Generelt - Softwareopdatering.

iOS 9.3.5 fylder blot 39 MB og tager ganske kort tid at installere.

Læs også:

Opdater din iPhone og iPad med det samme: Apple udsender hasteopdatering

Spritnye smartphone-tal afslører dramatisk udvikling i kampen mellem Android, iOS og Windows

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Derfor bliver iOS 9 til iPad og iPhone noget helt særligt for virksomhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere