Artikel top billede

Sådan undgår du fyringsrunder: Brug dine analyseværktøjer bedre og klogere

Med rigtig brug af analyseværktøjer og dataindsamling kan man undgå de store og meget skadelige fyringsrunder, mener analytiker.

Alle virksomheder kommer før eller siden ind i bølgedale, strategiske kurs-ændringer og ændrede markedsvilkår, der gør, at de må afskedige medarbejdere.

Det gælder i høj grad flere af de store it-giganter - både herhjemme og i udlandet - der i disse år gennemfører den ene store fyrings-runde efter den anden.

De tæller IBM, HP, Intel, Microsoft, CSC, TDC og mange andre.

Det kan du læse mere om her: Tre årsager til at it-giganterne fyrer og omstrukturerer i ét væk

Fyringsrunderne påkalder sig i sagens natur opmærksomhed: Det er uundgåeligt, at de påvirkerne virksomhederne omdømme, liges om det er uundgåeligt, at runderne gør, at virksomhederne mister kompetencer, viden og - i hvert fald i første omgang - konkurrencekraft.

Dette skyldes ifølge den amerikanske analytiker Rob Enderle i stor udstrækning, at stort set ingen organisationer i dag opsamler og anvender den data, der genereres i forbindelse med fyringer,.

I dag er typiske data-element, der omgiver en fyringsrunde, typisk størrelsen på mulige besparelser.

Og det har ifølge Rob Enderle ofte karakter af et taktisk måle-instrument.

Kan undgås

Ifølge ham kan fyringer imidlertid meget vel undgås i organisationerne.

Den store udfordring med fyringer er, at de stort aldrig fokuserer på de relaterede problemer, men alene på symptomet, mener han - for eksempel når en fyringsrunden skyldes, at virksomheden ikke har nået sine finansielle mål.

"Men disse problemer skyldes ofte enten eksterne begivenheder eller dårlige, interne beslutninger - og altså ikke, at medarbejderstaben er for stor," lyder det fra analytikeren.

Hen peger på, at et selskab, der bliver overrasket over ændrede vilkår i det marked, som det opererer i, straks bør forsøge at identificere, hvordan problemerne kunne opstå - og dernæst anvende denne viden til at gennemføre det, som han kalder 'surgical staffing changes' - altså prikkerunder, hvor enkelte medarbejdere prikkes fremfor at lade mejetærskeren høvle ind over hele afdelinger.

"Dette vil svare til at fokusere på at diagnosticere en sygdom først og dernæst formulere en detaljeret behandlingsplan med henblik på ikke alene at adressere sygdommen, men også forhindre en genopblussen," hedder det.

Ifølge Rob Enderle kan de afledte og indirekte skader være meget omfattende, når et selskab gennemfører en fyringsrunde: Produktionslinier kan stoppe, ordre-indtag kan bremses, vigtig viden og vigtige kompetencer går tabt, vrede og utilfredshed og manglende optimisme kan brede sig.

Samtidig vil vigtige medarbejdere ofte begynde at søge væk til konkurrenterne, såfremt de mister troen på, at arbejdsgiveren er værd at satse på fremadrettet.

Men disse - og lignende - skade-faktorer bliver sjældent registreret og medregnet i det samlede databillede.

Og det bør de, mener analytikeren.

"Samtidig kan effektivt analysearbejde også tilføre vigtige detaljer, som gør, at man reelt kan fyre de medarbejdere, som helt konkret ikke er deres løn værd," mener han.

Som eksempel giver han, at en virksomhed kan være tilbøjelig til at fyre en ældre medarbejder, der ikke leverer meget, men som til gengæld kender alle kunderne.

"Det kan være meget billigere at beholde ham end at lade ham og hans viden overgå til en konkurrent," lyder det fra Rob Enderle.

Hertil kommer, at analysearbejde også vil kunne give et klarere billede af det marked, som virksomheden opererer i.

Det vil kunne anvendes til at undgå overraskelser, så virksomheden i stedet kan arbejde mere langsigtet med mindre og løbende justeringer.

Ifølge Rob Enderle kan dårlige beslutninger i en virksomhed ofte spores tilbage til manglende data-grundlag eller et fejlagtigt fokus på de positive - og ikke de negative - konsekvenser ved en fyringsrunde.

Han mener, at fyringsrunder ofte er et resultat af, at lederne betragter medarbejderne som udskiftelige dele, fordi der aldrig er blevet kastet lys over, hvad den enkelte konkret bidrager med.

"Dårlige fremgangsmåder - som tvungne tilpasninger og fyringer - burde have været forsvundet for mange år siden. De eksisterer stadig, fordi der aldrig er blevet kastet lys over deres fulde konsekvenser," siger han.

Læs også:

Tre årsager til at it-giganterne fyrer og omstrukturerer i ét væk

Microsoft: Nu kommer de intelligente it-systemer, hvor alting smelter sammen

Store udfordringer for it-afdelingerne: Mange vil snart få behov for andre medarbejdere

Seks CRM-forudsigelser for 2016: Sådan vil CRM-markedet udvikle sig i det kommende år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere