Artikel top billede

Foto: Individual Computers.

Commodore 64 (måske) genoplivet: Brødkassen er tilbage

Et tysk selskab har sikret sig en licens til Commodore-navnet, og selskabet har både C 64-bundkort og en brødkasse på vej.

Commodore-logoet er blevet brugt (eller misbrugt) af forskellige firmaer siden Commodore Business Machines gik konkurs i halvfemserne.

Fælles for disse produkter, der er solgt under brødkassens navn, er, at kun få af dem har haft ret meget til fælles med de klassiske maskiner.

Når Commodore-navnet havnet så igen havner hos et nyt selskab, kan det naturligvis være nærliggende at forestille sig en ny mobiltelefon med en Commodore-logo klasket på bagsiden.

Men denne gang er licensen havnet et lidt specielt sted, nemlig hos det tyske firma Individual Computers.

Det, der adskiller tyskerne fra de tidligere brugere af navnet, er, at virksomheden allerede har Commodore- og Amiga-relaterede produkter som en del af kernesortimentet.

Det skriver Spillhistorie.no.

Sidste år lancerede virksomheden eksempelvis C64 Reload, der er et nyt Commodore 64-bundkort, som er helt kompatibelt med det originale system men forbedret på en række punkter som eksempelvis strømforbruget. Men i praksis altså en ny Commodore-maskine.

Brødkasse på vej

På virksomhedens webside kan man nu læse, at der kommer to nye versioner af C64 Reaload.

Men det første produkt fra tyskerne bliver en C 64-brødkasse baseret på de gamle og velkendte former.

Derved kan bundkortet flytte ind i helt nye omgivelser i tilfælde af, at din gamle boks er slidt op. Kasserne er ifølge firmaet på vej til efteråret.

Med det nye bundkort og den nye tilhørende brødkasse, der er baseret på det originale design, har Individual Computer i bogstavelig forstand alt, der skal til for at starte en produktion af hele og nye Commodore 64-maskiner.

Så måske kan fans af den hæderkronede maskine i fremtiden igen erhverve sig en model, der ellers hørte ungdommen til.

Læs også: Nu kan du få en (næsten) original Commodore 64 i bærbar udgave

En populær og dyr dreng

Med en introduktionspris på 595 dollar i 1982 efterlod udskrivningen til en ny Commodore 64 et anseeligt hul i muldvarpen.

Men trods prisen kan computeren efterlade sig et eftermæle som en at det forrige århundredes mest betydningsfulde og elskede it-produkter.

Med sine 64 kilobyte ram, fantastiske lyd og grafik i hele 16 farver, blev Commodore 64 nemlig en fantastisk succes og bragte computerspillet ud af frituretågerne på verdens grillbarer og ind på drengeværelset.

De fleste husker nok C64 for spillene.

Med titler om Donkey Kong, Commando og Ghostbusters var der noget for enhver smag, og hvis spillet ikke var spændende nok, var der også altid action forbundet med at finde frem til den rette tidskode på den tilhørende båndmaskine.

Commodore 64 var dog ikke bare spil, men også kontor-applikationer, udvikling og - den dag i dag - et populært musikinstrument.

Der er udkommet i omegnen af 10.000 kommercielle software-programmer til brødkassen.

I løbet af sin levetid, der strakte sig frem til 1994, blev der solgt cirka 17 millioner enheder, og i sin glansperiode mellem 1983 og 1986 var Commodore 64 totalt dominerende på markedet.

Den slog i denne periode konkurrenter som Apple, pc'erne og Atari med flere længde.

Måske er historien nu klar til at gentage sig.

Læs også:
Her er de 15 vigtigste computere i verden

Her er 20 Commodore 64-spil du skal genopleve




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere