Artikel top billede

Skat i gang med Danmarkhistoriens største offentlige it-projekt: Her er bygge-planerne

Skat er gået i gang med det største offentlige it-projekt nogensinde målt i kroner og øre. Op mod 150 folk skal bruges i den indledende fase, inden projektet skal bygges op mod heftige deadline. Allerede nu er projektet forsinket i minimum et års tid.

Lige knap to milliarder kroner og omkring 150 system-folk skal der til, når Skat her i efteråret for alvor tager de første spadestik mod opbygningen af syv spritnye toldsystemer.

Dermed ser det ud til, at den danske udvikling af nye toldsystemer - for øvrigt parallelt med de 27 andre EU-medlemslande inklusiv Storbritannien - bliver det største og dyreste offentlige danske it-system nogensinde.

It-systemet kommer derfor også til at stå helt centralt i udviklingen af ny toldorganisation, som skatteminister Karsten Lauritzen barslede for en god uges tid siden. 

Læs også: Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

Moderniseringen af toldsystemet skyldes, at EU-Kommissionen og de 28 medlemslande efter mange års tilretninger sidste efterår besluttede at få ensrettet og digitaliseret toldprocesserne.

De digitale processer skal bruges til at understøtte den legale handel, mens tolderne på samme tid får bedre redskaber til kontrol af varer, som enten er ulovlige, eller på anden vis kan bruges til at sprede terror, sygdom og andet ondskab.

Dertil kommer, at velfungerende toldsystemer sikrer Kommissionens provenu på cirka 80 procent af den inddrevne told på tværs af alle medlemslande, som i dag er vidt forskellige steder både teknisk og organisatorisk.

Syv helt nye systemer

I Danmark er det Skatteministeriet, der står for opgaven med at implementere den nye toldforordning, som der er blevet arbejdet og pudset på i det seneste årti af toldeksperterne på EU-hjemmebanen i Bruxelles.

Det betyder herhjemme, at Skatteministeriet i disse uger arbejder på at få den nødvendige organisation på plads, når syv af de største enkeltsystemer ud af omkring en snes toldsystemer skal bygges op fra grunden.

Blandt andet står de danske import- og eksport-systemer til en digital overhaling af de større, hvor de grundlæggende datamodeller skal tænkes forfra, samkøres med juraen og slutteligt programmeres samt testes inden udrulning.

Selve digitaliseringsdelen af systemerne bliver bygget via en investering på et sted mellem 700 millioner og en milliard kroner. Dertil bliver det skudt yderligere omkring en milliard kroner i projektet, der blandt anet skal bruges til at drive den kommende Toldstyrelse.

I det lange tilløb til at få bygget systemerne er Skatteministeriet her i efteråret derfor i fuld gang med at søge efter og hyre op mod 150 folk fra forskellige fagområder som it-arkitektur, jura, data science og EU-udbud.

Når disse folk har udviklet en køreplan herunder datamodellerne for projektet, vil Skatteministeriet derefter tage stilling til, om opgaven for hvert enkelt af toldernes syv nye nye it-projekter skal i udbud, eller om ministeriet i lighed med ejendomsvurderingssystemerne vil insource og bygge det hele eller dele selv.

Insourcingsprojektet kan du læse mere om her: Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Allerede forsinket

Første hug i systemopgraderingen skal være på plads allerede mod slutningen af næste år, hvorefter hele det nymoderniserede toldsystem skal spille som sød musik i 2021.

Computerworld erfarer, at Skatteministeriet allerede nu er omkring et helt til halvandet år bagefter tidsplanen i lighed med en række andre EU-lande.

Forsinkelsen er blevet meddelt Kommissionen uden den store dramatik.

Ligeledes har skatteminister Karsten Lauritzen (V) meddelt omverdenen i folderen 'Et nyt skattevæsen', at de kommende toldsystemer skal kunne lette de administrative byrder for erhvervslivet og helt almindelige mennesker, når de handler varer hjem fra lande uden for EU-området.

Således skriver Skatteministeriet blandt andet følgende om det kommende toldarbejde i 'Et nyt skattevæsen':

"Der investeres i udviklingen af et helt nyt it-toldsystem og i den sammenhæng at få tilrettelagt data på området både til brug for produktions- og analyseformål. Det vil bidrage til en mere smidig og digitalt understøttet service over for virksomheder og borgere samt en mere målrettet kontrol."

Hvordan tilrettelæggelsen af data til videreudnyttelse skal ske i blandt andet analyse-/big data-/business intelligence-sammenhænge, er endnu ikke fastlagt, udover analytics-delen formentlig kommer til at fylde en del bag de nye toldsystemer.

Læs også: 
Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere