Artikel top billede

Putin dropper Microsoft: Vil have russisk udviklet software på 600.000 maskiner

Flere initiativer i Rusland søger at få frosset udenlandske it-selskaber som Microsoft ud af varmen til fordel for russiske it-alternativer. I første omgang står Microsoft til at miste mere end en halv million kunder.

Allerede tilbage i 2010 var den russiske præsident Vladimir Putin ude med meldinger om, at Rusland ikke længere vil købe Microsoft-produkter og i stedet skifte til open source-software.

Efter flere år med krisestemning mellem USA og Rusland blandt andet på grund af russisk invasion i Ukraine forlyder det nu fra den russiske hovedstad Moskva, at den helt store Microsoft-udskiftning er under opsejling.

Bloomberg rapporterer, at Moskva i første omgang vil udskifte Microsoft Exchange- og Outlook-servere til 6.000 computere og i stedet køre et mail-system udviklet af den russiske it-virksomhed Rostelecom PJSC.

Lov mod udenlandsk software

Herefter er det planen, at et anden russisk it-selskab ved navn New Cloud Technologies kan blive leverandør af software til op mod 600.000 computere og servere.

I den henseende fortæller Moskvas it-boss Artem Yermolaev, at Moskva overvejer at droppe Microsoft-flagskibene Windows og Office-pakken.

Udskiftningen af Microsoft-grejet kommer, efter Vladimir Putin ifølge Fortune Magazine så sent som i foråret indskærpede via lovgivning, at Rusland fremover skal være selvforsynende på software-fronten frem for at købe ind hos vestlige it-selskaber.

Rent praktisk skal loven overholdes ved, at it-selskaber melder sig til en liste over russiske it-leverandører, som i dag har omkring 2.000 godkendte it-produkter på listen.

Læs også: Ny lov på vej i Rusland: Efterretningstjenesten skal have bagdøre til alle chat-apps

Svær at komme fra Vesten

Derudover forlyder det, at Rusland vil hæve skatter for amerikanske it-selskaber.

Selskaberne fra USA vil derved få det sværere i kampen om det russiske software-marked til en værdi på omkring 20 milliarder kroner, hvoraf offentlige myndigheder bruger omkring to milliarder kroner på udenlandsk software.

"Vi vil have, at skatteydernes penge i statsstyrede virksomheder bliver brugt på lokal software," forklarer Ruslands kommunikationsminister Nikolay Nikiforov til blandt andre Bloomberg.

Udmeldingen betyder samtidig, at Rusland vil "stramme grebet" om de statsstyrede virksomheder, der ikke skifter til russiske software-alternativer i 2017, forlyder det.

Udover at skifte Microsoft-produkter ud, har Moskva allerede gennemført en udskiftning af Cisco-teknologi til byens overvågningskameraer, ligesom statsmediet Rossiya Segodnya samt regionale myndigheder har udfaset Oracle-databaser til fordel for open source-databasen PostgreSQL.

Læs også:
Vladimir Putin ramt af voldsomt hacker-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere