Artikel top billede

Danmarks store nabo farer i flæsket på Facebook over ulovlig datahøst

Datadeling mellem WhatsApp-brugere og Facebook ville ikke ske, lovede selskaberne ved fusionen for to år siden. Nu sker det så alligevel, og datamyndigheder i hele verden rasler med sablen. Senest er Tyskland gået til angreb på Facebook.

I Tyskland er verdens største sociale medie Facebook blevet beordret til at stoppe sin datahøst blandt selskabets WhatsApp-brugere.

Det er Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, der har sat foden ned og forlanger, at Facebook ikke hiver data ind i Facebook fra WhatsApp-brugerne uden deres viden.

Den tyske datamyndighed beskylder således Facebook for at have brudt de tyske regler for databeskyttelse ved ikke at spørge landets omkring 35 millioner WhatsApp-brugere om tilladelse til at indsamle og gemme deres data.

Læs også: Facebook køber kæmpe-konkurrent for 100 milliarder kroner

Skete så alligevel

Samtidig har Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed beordret Facebook til at slette alle data, som er blevet overført fra WhatsApp-brugerne til det store sociale medie, skriver blandt andre Reuters.

"Efter Facebooks opkøb af WhatsApp for to år siden har begge parter offentligt forsikret om, at data ikke bliver delt mellem dem," lyder det i en udtalelse fra den tyske kommissær Johannes Caspar i en udtalelse.

"At det så nu sker, er ikke bare en vildledning af deres brugere og offentligheden, men det udgør også et brud på de tyske databeskyttelsesregler," fortsætter han.

Sagen har international opmærksomhed

Grundet Facebooks tyske bopæl i Hamburg er det sociale medie røget i armene på Johannes Caspar, og det sociale medie har med det samme appelleret afgørelsen.

Samtidig understreger Facebook, at selskabet vil samarbejde med de tyske myndigheder med at imødekomme udfordringerne og løse problemstillingerne, som det bliver formuleret.

Læs også: Sådan kan Facebooks køb af WhatsApp ramme telebranchen

Tidligere på ugen har også en italiensk datamyndighed været på banen og gået WhatsApp på klingen angående, hvad selskabet deler af data med sin modervirksomhed.

Her er det så meningen, at WhatsApp-brugerne skal have forklaret, hvordan deres data indsamles, og hvordan de bliver brugt.

Det skal danskerne gøre

For nyligt har WhatsApp i Indien ifølge Engadget set stort på en retsafgørelse i en lignende sag, efter WhatsApp i noget nær stilhed har ændret sin brugerbetingelser i løbet af sommeren.

Computerworld har spurgt det danske Datatilsynet om, hvordan danske WhatsApp-brugere skal forholde sig til situationen.

Her lyder svaret, at så længe Facebook ikke har bopæl i Danmark, bedes alle henvendelser rettes med de irske datamyndigheder, da Facebook har sit europæiske hovedkontor i Irland.

Læs også:

WhatsApp vil sælge adgang til milliard brugere til virksomheder - brugere får til gengæld gratis tjeneste




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere