Artikel top billede

Spareplan til kvart milliard kroner: Alle ministerier tvinges ind i Statens It frem mod 2021

Finansministeriet tvinger alle ministerier og styrelser ind under samme tag hos Statens It. Ideen er, at alle myndigheder skal være på plads inden 2021, hvor den fælles it-drift forventes at spare skatteyderne for en kvart milliard kroner.

Statens It skal frem mod 2021 have indsluset samtlige af landets ministerier og styrelsers it-drift på nær Rigspolitiet, Skat og Forsvaret.

Det betyder i runde tal, at Statens It henover de næsten fem år skal vokse med cirka 3.000 slutbrugere om året.

Dermed vil der så være i alt 15.000 nye slutbrugere i 2021 hos Statens It, hvor det samlede antal så vil ligge på 29.000 slutbrugere.

Manøvren er søsat af Finansministeriet, som med denne konsolidering af statens it-drift forventer at spare godt en kvart milliard kroner på stordriftsfordele.

I disse dage har direktøren for Statens It, Michael Ørnø, derfor været rundt hos ministerier og styrelser for at forhandle aftaler på plads.

"Hvert ministerium bliver opfordret til at flytte ind hos os, hvilket de får at vide i disse dage. Vi lægger planerne med kunderne, som jeg har fået mandat til at forhandle med," siger Michael Ørnø til Computerworld.

Tvinger ministerier ind

Om godt et års tid er det forventet, at Statens It er flyttet til Ballerup, hvor it-styrelsen flytter til sammen med Forsvarets It.

På det tidspunkt skal de første aftaler med nye statslige kunder gerne være kommet i hus, selvom det ikke nødvendigvis sker ad frivillighedens veje.

"Konsolideringen bliver selvfølgelig nemmere, hvis alle kommer med på frivillig basis, men jeg forventer dog, at nogen vil se i problemer i at flytte ind hos Statens It," siger Michael Ørnø til Computerworld.

Den forventelige modstand skyldes dels, at Statens It tidligere ikke har kunnet løfte opgaven med at huse samtlige af statens ministerier og styrelser, dels at mange ministerier og styrelser i dag har egne, separate aftaler med driftsselskaber.

"Jeg vil ikke vokse mere, end bukserne kan holde. Vi har jo også en forhistorie," erkender Michael Ørnø omkring den forventede modvillighed hos ministerier og styrelser til at flytte deres servere ind hos Statens It.

"Vi kom ud af mørket i 2014, hvorefter vi har bevist vores værd gennem nogle år med tilfredse kunder og betalt lærepengene og blevet modne, så vi i dag kan levere bedst og billigst til resten af staten," fortsætter han.

Samtidig understreger direktøren for Statens It, at hvis nogle myndigheder i dag har egne outsourcingaftaler, vil disse aftaler formentligt fortsætte.

Statens It vil i samarbejde med Finansministeriet dog nok gennemse og styre disse outsourcingkontrakter med henblik på besparelser.

Succeskriterium er at blive glemt

Mens forhandlingerne med statens ministerier og styrelser er i gang omkring deres it-drift, er det vigtigt for Finansministeriets regnedrenge at finde ud af, hvornår hvem rykker ind hos Statens It.

Det skyldes, at Finansministeriet dermed kan lægge budgetter fremadrettet for sit datacenter, der med tvangsindflytningen begynder at ligne visionen fra 2008.

"Vi skal have en løbende dialog med eksisterende og nye kunder, da der er utroligt få af statens myndigheder, der ligner hinanden på it-setuppet. Det er derfor grundige overvejelser, der ligger bag den kommende konsolidering," siger Michael Ørnø.

Han fortæller, at de eneste, som er fritaget indflytningen til Statens It, er Rigspolitiet, Forsvaret og Skat, som i dag vel nok har landets mest komplekse it-infrastruktur.

"Vores succeskriterium overfor vores eksisterende og kommende kunder er, at vi bliver glemt. At det bare kører, så ministerierne kan tænke over deres faglige opgaver," lyder det fra Michael Ørnø.

Grim ælling klar til salg?

Fra fødslen i 2008 var Statens It i sin første fase på banen med store visioner om at være hele Centraladministrationens datacenter.

Men drømmen brast, og vi fik i stedet en skrabet version med ni ministerområder i 2009.

Det kan du læse mere om her: Statens It skrumper - men går i gang i år

Efter den første indledende fase har anden fase således handlet om at få styr på driften, hvilket er sket nu, som igen er afsæt for den kommende store konsolidering.

"Vi i Statens It bliver langt mere kundernes it-drift end Finansministeriets it-drift. Økonomistyringsdelen på kontrakter er nok det mest Finansministeriumsagtige i den kommende indflytning hos os," bedyrer Michael Ørnø.

Han beskriver selv rejsen fra 2008 frem til i dag, og de kommende års konsolidering som et H.C. Andersen-eventyr, hvor den grimme ælling er blevet en smuk svane. 

Direkte adspurgt om, hvorvidt den smukke svane står til at skulle sælges, når den er fedet godt og grundigt op i de kommende år, har Michael Ørnø ikke nogen kommentarer til. 

Læs også:

Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Sådan arbejder Statens It med at stramme sikkerhedsskruen

Han er statens mest magtfulde it-boss: Her er Danmarks it-plan for 2016