Artikel top billede

Forbruger-vagthund: Vi holder skarpt øje med dine data som betalingsmiddel

De nordiske forbrugerombudsmænd vil øge deres fokus på konsekvenserne, når forbrugerne ved eksempelvis e-handel får rabatter ved aflevering af deres persondata. For hvad er den reelle pris, når en butik ved alt om dig?

Data om forbrugere er nøglen til viden, og viden er magt.

Den tendens har længe hersket inden for it-discipliner som business intelligence og big data-indsamlinger, der er blevet stadig mere aktuelle med fremkomsten af sociale medier, ved brug af søgemaskiner og ikke mindst ved køb på e-handelssites.

Også Forbrugerombudsmændene i Danmark, Norge, Sverige Finland har noteret sig virksomhedernes datahøstning af folks oplysninger såsom specifikke køb, geografisk placering og tidligere præferencer til brug for fremtidig markedsføring.

Forbruger-vagthundene i nordiske lande har derfor taget initiativ til at holde et ekstra skarpt øje med den komplekse dataindsamling. For mens områder som telefonsalg og mail-markedsføring er beskrevet ganske klart i lovgivningen, er dataindsamling et mere mudret område at navigere i, lyder forklaringen.  

"Forbrugerne bliver ofte bedt om at udlevere personlige data for at kunne benytte helt almindelige ydelser som mobiltelefoni, betalingstjenester, transport eller sociale medier. Dermed bliver deres data også en form for betaling," lyder det på den danske Forbrugerombudsmand hjemmeside om dette data-fokus.

Læs også: Når sex-legetøj kommer online: Kvinde anlægger sag for dataindsamling under sex

Samme udfordringer i Norden
Når data bliver penge, bliver det samtidig sværere at vurdere, hvad den reelle pris er for et produkt på tværs af udbydere, mener Forbrugerombud

For mens penge er en god sammenligningsindikator for en vares værdi, er indblandingen af persondata som betalingsmiddel mod at blive tilknyttet en virksomheds database til fremtidig markedsføring en noget mere ulden valuta at gøre op.

Konsekvenserne af betalingen med data er derfor omdrejningspunktet for de nordiske forbrugerombudsmænds fremtidige fokus.

"Den digitale udvikling har givet virksomhederne nye redskaber til at benytte forbrugernes personlige oplysninger til markedsføring. Det skaber nogle nye udfordringer for forbrugerne," forklarer den danske forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen på hjemmesiden.

"Det er positivt, at vi i Norden kan samarbejde om de udfordringer, den digitale økonomi giver forbrugerne og os som myndigheder. Udfordringerne er meget lig hinanden i de nordiske lande, og vi kan helt sikkert have gavn af hinandens erfaringer," runder hun af.

Læs også:
Danske net-butikker om forbud mod dataindsamling i butikker: "Det er meget vidtgående"

Telefirma får 'dummebøde': Prisen per ulovligt opkald er 10.000 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere