Artikel top billede

(Foto: Kiyoshi Takahase / iStockphoto)

Gartner: Her er de 10 vigtigste teknologier i 2017

Kunstig intelligens, digitale tvillinger og sikkerhed, der automatisk kan afvise sårbarhederne. Her er analysehuset Gartners spådom om de teknologiområder, der vil dominere 2017.

Analysehuset Gartner har lagt hovedet på blokken og udråbt 10 områder, der vil dominere teknologiudviklingen i 2017.

Læs også: Vil præge din hverdag i de kommende år: Her er årets 10 hotteste teknologier med størst betydning

Her er de 10 forudsigelser:

1. Kunstig intelligens og maskinlæring

Kunstig intelligens er en sammenkobling af forskellige teknologier, der i bedste fald resulterer i smarte produkter, som forstår, lærer, analyserer og tilpasser sig til behovet, så de i sidste ende kan agere selvstændigt.

"Kunstig intelligens vil blive bygget ind i smarte enheder og apps. På den måde kan indbygget intelligens tilføre opkoblede enheder eller eksisterende hardware- og software-løsninger nye egenskaber," vurderer Gartner-chef, David Cearley.

2. Intelligente apps

Intelligensen skal blandt andet indbygges i apps og tjenester fra stemmestyrede assistenter som Siri eller Cortana til robotstyrede kundeservicetjenester eller smarte customer relationship management-systemer.

"I løbet af de kommende ti år vil alle apps, programmer og tjenester integrere kunstig intelligens," lyder det fra Gartner-manden.

3. Intelligente ting

Kunstig intelligens skal ikke kun anvendes i software-løsninger. Droner, selvkørende biler, robotter og forbrugerelektronik vil også blive klogere. Det første trin i udviklingen bliver, at de smarte gadgets begynder at samarbejde og kommunikere med hinanden, spår Gartner.

Læs også: Planter og robotter bygges sammen og kobles på internettet: Her er robot-hækken, der aldrig skal klippes

4. Virtuell og augmented virklighed

Hardwaren er på plads i form af headset som Hololens, Oculus Rift eller HTC Vive. I den næste femårsperiode vil teknologierne helt ændre på, hvordan vi interagerer med vores omgivelser og vores opkoblede gadgets, mener Gartner.

5. Digitale tvillinger

En digital tvilling er et identisk digitalt billede af en fysisk maskine. Ved hjælp af sensorer får man et præcist billede af, hvordan en fysisk enhed fungerer i virksomheden.

Hvis en maskine i en produktionsvirksomhed har problemer, kan teknikerne fejlsøge den digitale version i stedet for den fysiske og derved undgå unødvendige driftstop.

Ifølge Gartner vil de næste tre til fem år frembringe adskillige hundrede millioner enheder med en digital tvilling.

6. Blockchain

Blockchain er en åben og global infrastruktur, der kan understøtte andre teknologier eller programmer. Det giver mulighed for at omgå traditionelle mellemhandlere og derved reducere eller eliminere transaktionsomkostninger. Teknikken driver eksempelvis Bitcoin-valutaen.

Gartner mener, at der er masser af anvendelsesmuligheder også uden for finanssektoren, men vurderer også, at teknologien foreløbig er i begynderfasen.

7. Konverserende it-systemer

Teknikgiganterne er enige om, at vi skal have mulighed for at snakke med vores computere, og det er Gartner enige i.

I dag handler det mest om stemmeassistenter som Siri, men masser af fremtidens elektronik skal styres med stemmen, spår Gartner.

8. Tjeneste-arkitektur

Gartner mener, at vi er på vej væk fra de enkeltstående apps, som vi ser i dag. Analysehuset kalder det nye regime for mesh app og service architecture. Alle programmer på nettet, mobilen, computeren og i IoT-løsninger skal tilsluttes fælles backend-systsmer. Det vil give løsninger, der er agile og skalerbare.

9. Fem digitale teknologiplatforme

Analysehuset har identificeret fem fokusområder, som skal ligge til grund for virksomhedsdigitalisering. Det er informationssystemer, kundeoplevelser, analyse og indsigt, internet of things og forretnings-økosystemer.

10. Sikkerhed, der tilpasser sig

Man hører ofte, at IoT-løsninger bliver et mareridt for it-sikkerheden. Gartner ser en fremtid, hvor virksomhederne skal til at beskytte sine opkoblede enheder i en sikkerhedsarkitektur, der automatisk kan tilpasse sig nye sårbarheder. Der indgår både traditionelle sikkerhedsløsninger og nye - endnu ikke definerede - værktøjer, der skal vokse frem med tiden.

Læs også:
Vil præge din hverdag i de kommende år: Her er årets 10 hotteste teknologier med størst betydning

Apple sætter turbo på bil-udvikling med kæmpe-afdeling: Apple-bil vil være klar i 2019

IBM Danmark lander kæmpekontrakt med ISS: Skal levere Watson IoT til 25.000 bygninger

Værsgo, gratis magasin: Er du klar til disruption, deleøkonomi og IoT?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere