Artikel top billede

Masser af virksomheder rykker nu i skyen: Her er fire vigtige cloud-tendenser

Rigtige mange virksomheder og organisationer tager cloud computing til sig i øjeblikket - men der er stor forskel på, hvordan og hvor meget, der satses på cloud.

Det kan godt være, at vi i øjeblikket generelt er vidne til et markant cloud-boom, hvor et stigende antal virksomheder og organisationer tager det berømte ryk ud i skyen.

Cloud computing kommer dog til udtryk på vidt forskellige måder i forskellige virksomheder og brancher.

Bag de markante vækstrater på cloud-markedet gemmer sig også et mere nuanceret billede, hvor der er stor forskel på, hvor mange it-opgaver, virksomhederne rent faktisk vælger at rykke ud i en cloud-løsning - og hvordan fordelingen mellem public, private og hybrid clouds ser ud.

Det forklarer rådgivningsfirmaet McKinsey i en ny analyse baseret på interviews med CIO'er, CTO'er og andre i it-ledere i over 50 store organisationer og virksomheder i Europa og Nordamerika.

"Resultaterne indikerer, at mens stort set alle respondenterne fortsætter med at udvikle sofistikerede cloud-programmer, så er der klart afstand imellem dem, der fører an (som har migreret over 50 procent af deres workloads) og dem, der halter bagefter (som har rykke under fem procent)," skriver McKinsey.

Læs også: Cloud-markedet boomer: Slut med overvejelser for og imod cloud - nu sker det store ryk ud i skyen

Virksomhederne i undersøgelsen kommer primært fra finans-, forsikrings- og sundhedssektoren, der blandt andet er er kendetegnet ved mange regulatoriske og sikkerhedsmæssige krav og regler. 

Alle respondenterne har gjort sig en del erfaringer med cloud-løsninger, og derfor har deres erfaringer også en vis værdi for andre, der er i gang med cloud-overvejelser og -projekter.

McKinsey har ud fra it-ledernes tilbagemeldinger i undersøgelsen identificeret de ting, der adskiller de to grupper af cloud-brugere.

"Kort fortalt giver dem, der fører an, mere opmærksomhed til de organisatoriske kompetencer, der faciliteter udbredelsen af cloud end til specifikke cloud-teknologier," lyder det.

Fire vigtige cloud-tendenser

Ifølge McKinsey er der især fire tendenser, der er kendtegnende ved de dygtigste og mest fremadskuende virksomheder på cloud-området

1. De har brugt betydelige ressourcer og meget tid på at bygge komplekse private cloud-platforme.

Da der er tale om virksomheder fra brancher med høje sikkerheds- og data-krav, har de også afsat betydelige ressourcer til at udvikle cloud-baserede platforme i et private cloud-setup.

Ifølge McKinsey meddeler virksomhederne i undersøgelsen, at dette fortsat er en topprioritet, og at der vil blive investeret yderligere på området i de kommende år.

2. Mens nogle virksomheder fremstår som meget cloud-kyndige, fortsætter andre med mere at se cloud som eksperimenterende projekter.

McKinsey fortæller blandt andet, at halvdelen af respondenterne i undersøgelsen ikke har flyttet mere end fem procent af deres x86-workloads til et cloud-setup, om det så er private eller public.

De virksomheder, der er længst fremme, er nu oppe på over 50 procent, der er flyttet til skyen.

3. Dem, der fører an, ser allerede nu betydelige fordele.

De mest cloud-modne virksomheder oplever blandt andet gevinster som hurtigere time to market, hurtigere applikationsudvikling og større fleksibilitet.

4. Der har været en markant ændring i åbenheden over for public cloud.

McKinsey kan i forhold til tidligere undersøgelser på området også se, at der er sket en markant ændring i forhold til, hvor åbne virksomhederne er over for at tage public cloud-løsninger i brug.

"Andelen af virksomheder, der ser sig selv flytte hele workloads (af forskellige typer) til en public infrastructure-as-a-service (IaaS)-model eller platform-as-a-service (PaaS)-model er steget med 15 til 20 procent sammenlignet med resultaterne fra tidligere år."

Cloud-marekdet boomer

Resultaterne fra Mckinseys nye undersøgelse stemmer fint overens med en anden rapport, som Gartner for nylig udgav.

Den konkluderede, at markedet for public cloud services vil vokse med 17,2 procent her i 2016 til en samlet omsætning på over 208 milliarder dollars, altså over 1,3 billioner danske kroner.

Væksten sker i høj grad inden for infrastructure as a service (IaaS), hvor omsætningen vil vokse med hele 48,8 procent her i 2016.

Software as a service (SaaS) stiger fortsat også i popularitet, og dette cloud-område vil vokse med 21,7 procent i 2016.

De høje vækstrater skyldes ifølge Gartner i høj grad, at mange virksomheder står med et behov for at modernisere it-miljøet. Læs mere om det her.

Du kan læse hele McKinsey-analysen [url=her.

Læs også:

Cloud-markedet boomer: Slut med overvejelser for og imod cloud - nu sker det store ryk ud i skyen

It-folk tvivler ikke længere på sikkerheden ved cloud: Nu kan cloud ligefrem forbedre sikkerheden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere