Artikel top billede

Kreditkort-spærringerne eksploderer: 100.000 danskere får spærret deres kort

For en måned siden spærrede bankerne 15.000 betalingskort. Nu spærres yderligere 100.000 kort. Her er forklaringen.

Det er præcis en måned siden, at Nets måtte lukke 15.000 danske kreditkort efter datalæk i en udenlandsk online-butik.

Læs den historie her: Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

Nets havde i den forbindelse ikke lyst til at fortælle præcis, hvilken butik der var tale om - eller andre konkrete detaljer for den sags skyld.

"Vi kan ikke kommentere den konkrete sag, men vi har kunnet konstatere et misbrug, der har det fælles træk, at kortene har været forbi den samme netbutik, som derfor er under mistanke for at være part i en sag om datalæk," sagde Ulrik Marschall, presserådgiver hos Nets i den forbindelse.

Men det ser ud til, at sagen er større den de 15.000 kreditkort, der blev udskiftet i slutningen af september.

Nets vil nemlig nu anbefale bankerne at spærre yderligere 100.000 betalingskort, oplyser presserådgiver Ulrik Marschall til Finans.

"Kompromitteringen drejer sig om en længere historisk periode end den, der relaterer sig til den oprindelige sag," skriver Nets på sin webside.

Intet misbrug endnu

Nets oplyser desuden, at der ikke er tale om et konkret misbrug af kortene, men en mistanke om at de måske vil blive anvendt ulovligt i fremtiden.

Kilden til problemer er ifølge Nets stadig "en udenlandsk internet-forretning." Forretningen forbliver dog stadig unavngiven.

Ved præventiv udskiftning af kort, der er under mistanke for at blive misbrugt i nærmeste fremtid, forventer bankerne og butikkerne at spare et trecifret millionbeløb, som de kan få i tab, når der handles med stjålne kortoplysninger, oplyser Nets.

Derudover spares kortholdere naturligvis også for at blive udsat for misbrug af deres betalingskort, og de gener det medfører at skulle gøre indsigelse.

I den konkrete sag er processen med at spærre kort allerede startet for at undgå yderligere misbrug. Derfor kan nogle kortholdere opleve at få deres kort afvist i butikker, inden de bliver kontaktet af deres bank.

It-system alarmerer

Nets har vurderet kortproblemerne via et fraud prevention-system, som analyserer kortbrug og tendenser, og som på den baggrund vurderer om givne betalinger er reelle eller forsøg på misbrug.

Men det er kortselskaberne som for eksempel Visa og MasterCard, der står for efterforskningen af den internetforretning, som mistanken retter sig imod. Blandt andet derfor ønsker Nets ikke at fortælle, hvilken butik der er tale om.

Som kortholder er du umiddelbart godt stillet, hvis du oplever at få dit kort misbrugt. Banken vil som udgangspunkt dække tabet, med mindre der er tale om uagtsomhed fra din side.

Læs også:
Derfor vil Nets ikke oplyse navnet på onlinebutikken bag 15.000 danske kreditkort-spærringer

Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

Nets spærrer tusind Dankort efter hacker-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere