Artikel top billede

Kunstig intelligens markant bedre til mundaflæsning end menneskelige eksperter

Kunstig intelligens er i et forskningsforsøg blevet fodret med 29.000 videoer med tale, hvorefter den har været i stand til at mundaflæse noget nær perfekt. Et andet forskerhold hævder, at forsøgene har været for simple.

Kunstig intelligens buldrer frem alle steder i disse år, hvor der bliver forsket intenst i at gøre maskiner til eksperter på flere områder.

Et forskerhold fra Oxford Universitetet har for nyligt testet kunstig intelligens til mundaflæsning, og her er resultaterne ganske bemærkelsesværdige.

For den kunstige intelligens ved navn LipNet delvist sponsereret af Googles DeepMind-selskab har vist sig i stand til at mundaflæse med en præcision på godt 93 procent.

Til sammenligning er mennesker i stand til at mundaflæse omkring 60 procent korrekt, mens menneskelige eksperter i bedste fald har været i stand til at ramme knap 80 procent korrekt mundaflæsning.

Det skriver BBC.

Stort potentiale

I det konkrete forsøg har den kunstige intelligens fået indlæst hele sætninger, så den har kunnet lære sig selv at genkende ord i mundafløsningen fra 29.000 videoer.

I selvsamme videoer var mennesker i stand til at mundaflæse med en fejlrate på 47,7 procent, mens den kunstige intelligens kun ramte forkert 6,6 procent af gangene.

Forskerholdet fra Oxford påpeger, at den maskinelle mundaflæsning har store fremtidsudsigter.

"Maskine-mundaflæsere har et enormt potentiale i applikationer til forbedrede høreapparater, lydløs diktat på offentlige steder, hemmelige samtaler, talegenkendelse i støjende omgivelser og biometrisk identifikation," forklarer forskerne i deres forskningspapirer.

Mangler mere forskning

I en gennemgang af forskningsarbejdet hævdes det, at de viste videoer generelt har haft et begrænset ordforråd og simple sætningskonstruktioner.

I et åbent peer-review af forskningen med den maskinelle mundaflæsning påpeger en række andre forskere derfor, at der er brug for mere forskning på området.

"Selvom det virker lovende på det pågældende datagrundlag, er det egentlig ikke epokegørende. Den opstillede model er måske i stand til at mundaflæse bedre end et menneske, kan det kun lade sig gøre, når der bliver sagt en meningsløs liste med et meget begrænset ordforråd i en bestemt rækkefølge," hedder det.

Læs også:
Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

I dag er kunstig intelligens og bots legetøj - men om få år er det blodigt alvor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere