Artikel top billede

Oprør i Silicon Valley: Derfor vil it-folk løsrives fra USA

Ovenpå valget af Donald Trump til præsident begynder folk i Silicon Valley at tale om et muligt californisk exit fra USA. Formålet er at skabe et selvstændigt land.

Først kom brexit, og i 2019 kan amerikanerne stå overfor et "calexit".

Donald Trumps valgsejr ved det amerikanske valg har chokeret hele Silicon Valley, og nu slår flere og flere på tromme for at få gennemført en afstemning om at løsrive Californien fra Amerikas Forenede Stater.

Da valgresultatet stod klart onsdag morgen, lovede den amerikanske tech-investor Shervin Pishevar i en række tweets, at han personligt vil finansiere løsrivelseskampagnen.

Shervin Pishevar er blandt andet investor i Uber og Airbnb samt medstifter og bestyrelsesformand for projektet Hyperloop One, der bygger på Tesla-stifteren Elon Musks ide om at skabe en såkaldt "femte transportform."

Læs også: Tesla-stifterens vilde "super-tog" er tættere på virkeligheden end du tror

Stor Trump-modstand i Silicon Valley

Et stort flertal på 62 procent af vælgerne i Californien stemte på Hillary Clinton, og et nærmest samlet Silicon Valley har taget afstand fra Donald Trumps kampagne.

Som Computerworld tidligere har beskrevet, har 140 indflydelsesrige iværksættere og virksomhedsledere fra Silicon Valley tidligere på året underskrevet et brev, hvor de advarer mod Donald Trump som præsident. 

Samtidig har Donald Trump gjort bemærket ved at kritisere Silicon Valley-giganten Apple, fordi virksomheden får produceret de fleste af sine enheder i Kina og har modsat sig den amerikanske forbundspoliti ønske om at få oplåst en krypteret iPhone, der tilhørte bagmanden bag terrorangreb i den californiske by San Bernandino.

Læs også: Silicon Valley i chok: Hvad vil der ske med it-industrien med 'The Donald' som præsident?

Uvis opbakning

Løsrivelsesbevægelsen startede allerede sidste år under navnet Yes California og er stadigvæk en lille bevægelse.

Derfor er det endnu uvist, hvor stor opbakning initiativet vil være i stand til at opnå, men målet er i første omgang at indsamle 400.000 underskrifter.  

Det vil gøre det muligt at få spørgsmålet optaget på stemmesedlen til det amerikanske midtvejsvalg i 2018.

Her vil de californiske borgere skulle stemme om at få iværksat en egentligt folkeafstemning, der i så fald vil løbe af stablen i 2019. 

Verdens sjette største økonomi

Shervin Pishevar og andre fortalere for en løsrivelse hæfter sig ved, at hvis Californien var en selvstændig nation, villle den være verdens sjettestørste økonomi.

Dermed har Californien en større økonomi end et land som Frankrig, hvilket blandt andet skyldes Silicon Valley, som er centrum for den globale teknologiverden. 

"Som den sjettestørste økonomi i verden og den økonomiske motor for vores land, der bidrager med en stor del af det offentlige budget, har Californien en stor tyngde," siger Shervin Pishevar til den amerikanske tv-station CNBC.

Målt på indbyggertal er Californien med sine 39 millioner indbyggere den største amerikanske stat samt lidt større end Polen og lidt mindre end Spanien. 

Selv hvis projektet kommer til afstemning og får opbakning fra et fletal, bliver det formodentligt svært at gennemføre projektet.  Blandt andet fordi den amerikanske forfatning ikke indeholder en procedure for, hvordan en stat kan forlade De Forenede Stater.

Tidligere har medlemmer af Det Republikanske Parti i delstaten Texas også leget med tanken om at få Texas løsrevet fra USA. En plan som dog lader til at være blevet opgivet igen.

Læs også:

Dansk it-iværksætter om Trump: "Der er grund til at frygte, hvad der sker, når folk uden forstand på internettet får magten"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere