Artikel top billede

Sig farvel til dine kabler - og goddag til trådløs superteknologi

Trådløs superteknologi klar til at afløse dine gamle kabler. 2017 bliver et skelsættende år.

Der er blevet talt og skrevet om kablernes død i mange år efterhånden.

Det er med god grund, for der findes efterhånden mange lovende teknologier og standarder, der kan realisere de trådløse drømme.

Udfordringen har dog vist sig at være, at priserne skal ned og udbredelsen op, før at det store gennembrud lader sig realisere. 

Nu ser det faktisk ud til, at den nok vigtigste trådløse teknologi, WiGig (802.11ad), er klar til at slå igennem på markedet.

Analysefirmaet ABI Research skriver, at WiGig i 2017 vil nå en kritisk milepæl og slå igennem i smartphones, tablets og connected home-devices.

Det vil i de følgende år føre til et boom af WiGig-baserede løsninger:

"Med WiGig-certificeringen godt på vej vurderer ABI Research, at der vil være over en milliard forsendelser af WiGig-chipsets i 2021, der muliggør wireless docking, forbedrer multimedia streaming, data-overførsler mellem enheder og netværks-applikationer."

"En stor udfordring for WiGig i forhold til at flytte til 60GHz-frekvensbåndet er at opbygge et økosystem og et solidt antal brugsscenarier for at kunne drive væksten," udtaler Andrew Zignani, analystiker hos ABI Research.

De første WiGig-smartphones på vej

ABI Research forventer at se en voksende opbakning og tillid til WiGig-standarden, efterhånden som teknologien udbredes i nye produkter.

Det ventes, at opbakningen blandt andet vil komme fra virksomheder som Broadcom, Intel, Lattice Semiconductor, MediaTek, Nitero, Peraso og Qualcomm.

"Dette vil skabe et momentum og hjælpe med at drive omkostningerne ned, og de første WiGig-smartphones, der ventes på markedet i 2017, vil føre til en større udbredelse af tri-band-produkter, der gør brug af 2.4GHz, 5GHz og 60GHz-tekhnologier."

ABI Research vurderer, at 28 procent af alle smartphones i 2021 vil understøtte WiGig.

Det kan WiGig bruges til

WiGig, der altså også bærer navnet 802.11ad, er baseret på WiFi-standarden.

WiGig er kendetegnet kendetegnet ved at kunne sikre en meget lav latency og levere gigabit-hastigheder.

Det betyder blandt andet, at alle typer af data og indhold (herunder 4K-video) kan overføres trådløst mellem enheder, og at man kan understøtte trådløs opladning.

En af gevinsterne ved WiGig er derfor også, at man vil kunne skrotte eksempelvis sit HDMI-kabel og den fysiske docking-station til pc'en.

At WiGig opererer i 60GHz-bånden har samtidig den fordel, at man kan aflaste 2.4GHz og 5GHz, hvor der i dag er ved at være lige lovligt trange vilkår på grund af de mange trådsløse teknologier og enheder.

WiGig kommer dog ikke til at slå igennem natten over. Der vil snarere blive tale om en glidende overgang over flere år, hvor mange produkter også vil gøre brug af eksempelvis Thunderbolt 3 og USB-C til fysiske tilslutninger.

Alligevel tøver ABI Research ikke med at fremhæve 2017 som det afgørende år for WiGig.

"2017 vil blive et kritisk år for vækst og udbredelse af WiGig på tværs af pc, mobile, forbrugerelektronik og andet," skriver ABI Research.

Samtidig fremhæver analysefirmaet, at prisen stadig er den afgørende faktor i forhold til, om WiGig bliver en succes på markedet:

"WiGig-baserede docking-stationer kan være dyre, og OEM'er kan måske vælge ikke at implementere teknologien, hvis der kun er et begrænset antal enheder, der vil fungere sammen med tilbehøret."

Læs også:

Trådløs revolution på vej: Derfor får WiGig-produkterne enorm betydning for dig

Kæmpe teknologi-spring: Ny trådløs super-teknologi vil erstatte dine kabler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere