Artikel top billede

Her er verdens mest innovative it-virksomheder - som også kan tænke i forretningsmodeller

Disse virksomheder er bedst i verden til at kombinere innovativ teknologi med en effektiv forretningsmodel.

Vi ser i disse år den store digitale transformation tage fat for alvor: Industrier og markeder kappes om at indsamle, læse og udnytte data bedst muligt til at forstå og servicere brugere og kunder.

Nogen mener, at den digitale transformation står til at blive så skelsættende for vores måde at drive forretning og produktion på, som det var tilfældet, da (damp)-motoren i løbet af få år erstattede heste-kræfter som drivkraft eller da masseproduktionen afløste håndbyggede produkter.

Først og fremmest kræver denne kappestrid dyb forståelse for både forretning og teknologi.

Og det er noget, der kræver innovation.

Verdens bedste

Det verdensberømte teknologi-universitet MIT (Massachussets Institute of Technology) har udarbejdet en liste over de 50 selskaber, der i verden er bedst til at kombinere innovativ teknologi med en effektiv forretningsmodel.

Ikke mindst det sidste - den effektive forretningsmodel - er uhyre vigtig, lyder det fra MIT.

For gennem årene har vi set mange fantastiske innovationer, som er floppet, fordi der ikke har været formuleret en forretningsmodel. Det har kostet produktivitet og fremgang.

"Virkeligheden er, at de nye digitale teknologier - selv så imponerende teknologier som kunstig intelligens - ikke af sig selv vil kunne genoplive økonomien eller løse problemerne med klima-ændringerne," skriver MIT.

Problemet er ifølge universitetet, at der i innovations-kredse ofte slet ikke er interesse for de kommercielle sider af sagen.

Allerede i 2010 skrev Intel-medstifter Andy Grove et essay, hvor han pegede på, at Silicon Valley var stoppet med at producere de ting, der blev opfundet.

Du kan læse dette essay her.

Både innovation og forretning

For de 50 virksomheder på listen forholder det sig anderledes: De er i stand til tænke innovativt både når det gælder teknologi og forretningsmodeller.

På den måde kan det (måske) blive muligt både at opfinde nye spændende ting og skabe vækst og økonomisk fremgang og produktion.

Her kommer de 10 bedste i verden:

1: Amazon (USA)
Førstepladsen skyldes ikke mindst lanceringen af Alexa Voice Service, som Computerworld testede fornylig.

Læs mere om det her: Test: Amazon Alexa er en nem genvej til det smarte hjem, du drømmer om

2: Baidu (Kina)
Kinas største søgemaskine-selskab har kastet sig for omfattende udviklingsarbejde inden for blandt selvkørende biler samt tale-genkendelse under navnet Deep Speech 2.

3: Illumina (USA)
Selskabet arbejder med DNA-forskning og står blandt andet bag selskabet Grail, der arbejder på at udvikle en ny form for blod-analyse, der kan føre til afsløring af forskellige kræftformer.

4: Tesla Motors (USA)
Selskabet kommer på listen ikke mindst på grund af selskabets Autopilot-teknologi, der integrerer feedback fra kameraer, radar, sensorer og GPS, ligesom selskabet har lanceret Model 3 til en pris, hvor mange brugere kan være med.

5: Aquion Energy (USA)
Aquion Energy arbejder på at udvikle en ny type batteri-system, der er baseret på ikke-giftige materialer og energi fra sol, vind eller andre vedvarende kilder.

6: Mobileye (Israel)
Mobileye har haft enorm succes med selskabets såkalte machine vision-systemer og bevægelsessensorer, som man bilselskaber har kastet sig over.

Selskabet arbejder tæt sammen med blandt andre Audi, BMW, Nissan, Tesla, VW og Volvo.

7: 23andMe (USA)
Dette selskab forsøger med sin teknologi at få kunderne til at dele deres data med sundhedssektorens forskere.

Indtil videre har selskabet indsamlet DNA fra mere end en million mennesker.

8: Alphabet (Google, USA)
MIT belønner Google-ejeren, det hovedrige Alphabet, for dets initativer inden for udvikling af kunstig intelligens og selvkørende biler.

9: Spark Therapeutics (USA)
Selskabet arbejder på en løsning, der skal kunne fjerne genetisk betingede sygdomme.

10: Huawei (Kina)
Mobil-producenten Huawei får ros for selskabets innovative investeringer.

Der er ingen danske virksomheder med på listen, hvis eneste europæiske selskaber er fra Storbritannien, Tyskland og Schweiz.

Det drejer sig om britiske Oxford Nanopore (nummer 22), tyske Sonnen (nummer 28), britiske Improbable (nummer 29), tyske Bosch (nummer 33), schweiziske Nestlé (nummer 36), britiske TransferWise (39)

Du finder hele listen fra MIT Technology Review her: 50 smartest companies 2016.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere