Artikel top billede

Eksperterne siger at dit job vil forsvinde fra jordens overflade - men deres spådomme kan være helt i skoven

ComputerViews: Den engelske økonom John Maynard Keynes forudså en arbejdsuge på 15 timer, men tog fejl - og det kan vi lære af i dag.

I 1930 spåede den engelske økonom John Maynard Keynes, at teknologiske fremskridt ville betyde, at vores arbejdsuge ved årtusindeskiftet vil være reduceret til blot 15 timer.

I dag står det lysende klart, at hans spådom aldrig var i nærheden af at blive opfyldt.

Hverken i hans hjemland eller i det danske velfærdssamfund, hvor vi ellers er forvænte med lange ferier og arbejdsuger på 37 timer. 

Den almindelige antagelse er, at Keynes ikke forudså den fremvoksende materialisme og stadig større service-sektor i Vesten.

Læs også: Disse job er mest i risikozonen: Vil næsten helt sikkert blive erstattet af it-systemer inden for de kommende år  

Overså et nyt job-boom

For Keynes havde ikke skyggen af en chance for at forudse, at nye arbejdsopgaver ville opstå og at vi i dag vil arbejde som UX-designere, SoMe-konsulenter, kosmetologer og baristaer.

Men hans fejlagtige spådom er stadig en af mange påmindelser om, at det er ualmindeligt svært at spå om, hvordan arbejdsmarkedet vil se ud mange år ud i fremtiden. Selv for en af verdenshistoriens mest berømte økonomer.

Læs også: Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

Alligevel forsøger vi stadigvæk at gøre det. Det er måske især fristende for os, der til dagligt beskæftiger os med ny teknologi, hvor vi med Moores Lov i hånden kan forudse, at fremtidens teknologi hele tiden bliver billigere og mere kraftfuld.

Når vi i dag ser, at kunstig intelligens og robot-teknologi udvikler sig med hastig kraft, kan vi derfor også med en vis sikkerhed sige, at teknologien i løbet af de kommende år vil blive langt mere kraftfuld, og derfor formodentligt vil være i stand til at overtage mange jobfunktioner.

Læs også: Ingen grund til panik, sortsyn eller borgerløn: Digitaliseringen vil skabe masser af nye danske job

Den fjerde industrielle revolution bliver denne udvikling kaldt, og fornylig afholdte LO en storstilet konference om emnet på Hotel Nyborg Strand. 

Her var der udsigt over Storebælt og deltagelse fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og den anerkendte forsker fra Oxford University Carl Benedikt Frey. 

Sidstnævnte høstede i 2013 stor opmærksomhed, da han publicerede en forskningsrapport, der viste at 47 procent af alle amerikanske job var i fare for at blive automatiserede. 

Malede et dystert billede

Til konferencen i Nyborg malede Carl Benedikt Frey ligeledes et særdeles dystert billede af fremtidens arbejdsmarked, hvor han forudså, at stribevis af job med middelklasselønninger vil forsvinde. 

I stedet vil arbejdsmarkedet blive præget af en mindre gruppe af højtlønnede job i it-branchen samt en lang række lavtlønnede servicejob.

Sagen er dog, at selvom vi med nogenlunde sikkerhed kan antage, at vi gennem de næste mange år vil se signifikante fremskridt i udviklingen af kunstig intelligens, så er det stadigvæk et regnestykke med mange ubekendte.

Læs også: Derfor vil robotter og computere ikke føre til massearbejdsløshed - men til gode tider

For det er stadig et åbent spørgsmål, hvordan arbejdsmarkedet reagerer og tilpasser sig udviklingen. 

Der er dog al mulig grund til at tage udviklingen alvorligt og forberede os på eventuelt negative konsekvenser. 

For det er farligt at sætte sin lid til, at vi ligesom i det sidste århundrede vil se, at historien helt af sig selv vil svinge i en retning, der sikrer, at der også i fremtiden er beskæftigelse til alle.

Læs også: 

Professor: Vi kan vælge den gode, den onde eller den grusomme løsning for fremtidens job

Hvornår bliver du disrupted og løbet over ende af aggressive digitale rivaler? Disse tre indikatorer kan give dig svaret

Er der en computer-skat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer


Flere artikler om Job & Karriere

Find dit nye drømmejob i påsken: Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu

Kunne det friste med et it-job hos eksempelvis Kræftens Bekæmpelse, Banedanmark eller Region Midtjylland? Så skal du læse med her.

Er din karriere kørt fast? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her
Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu