Artikel top billede

(Foto: Telenor/PR)

Efter mistanke om monopol-misbrug: Telenor står til bøde på trekvart milliarder kroner

Det norske teleselskab Telenor står til en kæmpebøde, efter selskabet er anklaget for konkurrenceforvridende monopolmisbrug. Lige nu sunder teleselskabet sig over bøden og ikke mindst størrelsen af beløbet, der kan blive en af de største i Norge nogensinde.

Den norske telegigant Telenor er blevet varslet om, at selskabet står til en bøde på 906 millioner norske kroner, som svarer til 743 millioner danske kroner.

Afsenderen af bødevarslingen er de norske konkurrencemyndigheder, som har vurderet, at Telenor i Norge har forbrudt sig mod konkurrencereglerne i grossistaftalerne på det norske mobilmarked i perioden 2010 til 2014.

Det skriver Computerworlds norske søstersite.

Bøde for monopoimisbrug

Mere konkret står Telenor mistænkt for via sine prisvilkår og roamingforbud at have hindret konkurrenter i at komme ind på mobilmarkedet ved, at der kunne oprettes et tredje mobilnet bygget af selskabet Tele2 og Network Norway.

Telenor og Telia sidder på de to andre mobilnetværk.

I en pressemeddelelse har Telenor kommenteret bødevarslingen ved først at erkende, at teleselskabet i går onsdag har modtaget varslingen. Teleselskabets norske direktør Berit Svendsen kommenterer sagen således:

"Varslingen er udtryk for en foreløbig vurdering fra Konkurrencetilsynet, som vi nu skal gennemgå nøje, før vi vurderer, hvordan vi skal svare på det," forklarer hun i pressemeddelelsen.

Hvis bødekravet bliver en realitet, vil det være en af de største bøder nogensinde i Norge. Før bøden bliver uddelt, skal Telenor dog først give sit besyv i sagen, inden det norske Konkurrencetilsyn udskriver den store bødestraf.

Sag længe undervejs

Sagen har tråde helt tilbage til 2007, hvor Network Norway og Tele2 gik i gang med udbygningen af deres mobilnet.

Siden er Tele2 fusioneret med Telia, mens Ice har overtaget Network Norways erhvervskunder, skriver e24.no

Ikke desto mindre mener de norske konkurrencemyndigheder, at Telenor lige siden opbygningen af det tredje netværk har spillet med musklerne og gjort livet besværligt for de to konkurrerende mobilselskaber via høje priser og senere bøder for misligholdelse af lejekontrakten på Telenors net.

Derudover mener Konkurrencetilsynet, at Telenor har indgået eksklusivaftaler med fire mobiloperatører, som svækkede Network Norways mulighed for at tjene penge på netop disse fire mobiloperatører som kunder.

Læs også: 
Telia køber norsk mobilfirma for milliarder - planer om at købe TDC løber ud i sandet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere