Artikel top billede

Test: Der er altså ikke meget "pro" over Apples nye Macbook Pro 13 med Touch Bar

Apples nye Macbook Pro 13 er en smuk bærbar med et par fremragende funktioner. Men vi vil ikke anbefale den

Tjek ethvert humaniora eller økonomi-studie på de danske universiteter, og du vil se en overflod af lysende æbler i foredragssalen. Mange af dem 13-tommer udgaven af Macbook Pro.

I oktober 2016 opdaterede Apple endelig Pro-serie med andet end ny indmad. Nyt er en Touch Bar, Butterfly-tastatur, USB C-porte og et moderne design. 

Men til en skyhøj pris. Mere om den senere.

En computer uden lige
I lighed med forgængeren er Apple Macbook Pro 13 med Touch Bar er en af de flotteste og bedste bærbare computere på markedet i forhold til design, samlekvalitet og materialer. Det matgrå aluminium er solidt og ikke til at rokke, og samlinger sidder som de skal. 

Den nye Macbook Pro 13 er ligeledes både mindre og tyndere end sin forgænger. 

Skærmen har den samme opløsning som sidste års Macbook Pro, men er næsten dobbelt så lysstærk som eksempelvis Dells XPS 13. Samtidig har skærmen en mere korrekt farvegengivelse (100 procent sRGB og 91 procent AdobeRGB). Video, foto, spil og hjemmesider ser flotte ud på skærmen. 

Læs også: Efter fire måneders test af Apple Macbook: Flot skærm og vild batterilevetid - men alt for dyr

USB C...

De nye Macbook Pro-computere har fire USB C/Thunderbolt 3.0-porte. Den "lille" Pro 13 uden Touch Bar har kun to. 

De nye porte er små schweitzerknive, der kan tilsluttes alt fra eksterne harddiske til skærme. Specielt data-overførslen er hurtig, det bliver godt, når USB C-standarden opnår en større udbredelse. 

Men indtil den dag oprinder er der ikke meget sjov ved de fire USB-C porte.

Har du i dag en ekstern harddisk, en kablet mus og en HDMI-skærm, skal du nu ud og købe mindst én adapter.

Adaptere hæver den allerede høje pris med yderligere 600-1.500 kroner alt efter, hvilke og hvor mange adaptere du har brug for. 

Der er desuden heller ingen SD- eller MicroSD-kortlæser i de nye Macbook Pros. Du må i stedet købe endnu en adapter. 

Og vil du tilslutte en af dine gamle USB-pinde? Køb en adapter. 

Og den helt skøre: Vil du tilslutte din spritnye iPhone? Så må du købe en adapter.

Nogle vil kalde det modigt at fjerne de klassiske og velkendte firkantede USB-porte for at presse de andre producenter til at lancere USB C-produkter.

Vi kalder det forbrugerfjendtligt, og vil påstå, at det ikke havde skabt desin-problemer, hvis bare Apple havde tilføjet én almindelig USB-port til at lette overgangen.

Læs også: Limet og lukket: Næsten umuligt at reparere eller opgradere de nye Macbook Pro 13-computere

Tastaturet

Ud over porte har Apple også droppet sit klassiske tastatur fra de gamle Macbook Pro'er og Air og valgt de samme "butterfly"-taster, som vi kender fra den lille Macbook 12. 

Det er store, flade taster, der blot hæver sig en smule over computeren, og som kun trykkes ganske lidt ned når du skriver.

Skribenten her har benyttet Apples første generation butterfly-tastatur på sin Macbook 12 i fem måneder, og det er et kompromis med det formål at skabe en tynd computer.

Men ikke nødvendigvis et godt kompromis for brugeren. 

Vores erfaring er, at du ikke skriver nær så hurtigt som på det gamle tastatur, og at det kan give ømme fingre, hvis du skal skrive en lang tekst. 

Selvom Apple har opdateret tastaturet til anden generation på den nye Macbook Pro 13 og valgt en lidt længere vandring i tasterne, er det stadig et stort skridt tilbage i forhold til tastaturet på de ældre Macbook Pro-computere. 

Det er ærgerligt, da det gamle Macbook-tastatur ofte blev anset som et af de bedste bærbar-tastaturer på markedet.

Skriver du derfor meget på din computer, vil vi derfor anbefale at du tester den nye Macbook Pro grundigt før du investerer i den. 

Omvendt skal Apple som altid have ros for Macbook'ens trackpad.

Den er vokset i størrelse og har stadig det indbyggede Force Touch. Med Force Touch kan du klikke ekstra dybt på eksempelvis et link og få vist ekstra funktioner.

En funktion som er overraskende brugbar, når du først har vænnet dig til den.

Touch Bar

Det mest unikke ved Macbook Pro er Touch Bar'en over tastaturet.

Det er en aflang touch-skærm i tastaturet bredde, der erstatter dine gamle F1-F12-taster. Skærmen tilpasser sig til hver enkelt åben app med funktioner og software-knapper. 

Det lyder rigtig smart. Åbn blot skriveprogrammet Pages, og baren omdannes til et redigeringsværktøj med skrifttyper og farver, eller start YouTube og se hvordan Touch Bar bliver til en navigationsbar.

I praksis er den knap så brugbar efter den første forelskelse har lagt sig.

Faktisk har vi flere gange fundet det direkte forstyrrende, at den lille skærm skifter ikoner og blinker, når du markerer tekst eller skifter program. For det er svært ikke at kigge ned hver gang. 

I vores øjne er Touch Bar en løsning, der sukker efter et problem, der ikke eksisterer.

I langt de fleste tilfælde kan du både hurtigere og lettere løse samme opgave som Touch Bar'en med den glimrende trackpad eller med de kendte genvejstaster.

Solid ydeevne, men...

I Macbook Pro 13 med Touch Bar sidder som standard en Intel Core i5-processor (dual core) samt 16 gigabyte RAM. 

Det er en processor fra sidste års Skylake-familie (sjettegeneration), men den modificerede i5-6267U-processor yder mere end lignende i5-processorer fra samme årgang. 

Målinger med diverse benchmark-programmer viser dog, at den nye Macbook'en er en blandet landhandel. 

CPU-mæssigt - både single core og multi core - er der en forbedring i forhold til sidste års model på omkring 5-8 procent.

Du skal have en Windows-computer med en i7-processor, eksempelvis Lenovo Yoga 910 med i7-7500, hvis du skal ramme den samme ydelse. Yoga 910 koster dog cirka 2.500 kroner mindre.  

Læs også: Så meget dyrere er Apples nye Macbook Pro end de (mindst) lige så gode Windows-alternativer

Den nye Macbook Pro 13 med Touch Bar har dog 50 procent bedre grafiske evner end sidste generation af Macbook Pro 13 samt den hurtigste SSD nogensinde set i en bærbar computer. 

De lynhurtige overførselshastigheder (Læs/skrive: 3.1GB/2.2GB per sekund) vil gøre en forskel under store arbejdsopgaver som eksempelvis fotoredigering af mange billeder, men i dagligdagen kunne vi intet mærke i forhold til tidligere modeller.

Konklusion: Første generation er svær

Den nye Macbook 13 Pro med Touch Bar er en god computer med en stærk ydeevne, en fabelagtig skærm, markedets bedste trackpad samt en udmærket batterilevetid på knap 10 timer og en byggekvalitet i top. 

Men intet af det opvejer dens mangler - og den høje pris på 15.499 kroner for standardmodellen. 

Det er for meget for en computer, der tager flere skridt baglæns i forhold til den forrige model:

Tastaturet er ikke direkte dårligt at skrive på, men det er dårligere end sidste models tastatur. Touch baren er i vores øjne en gimmick, der i bedste fald kan spare dig nogle klik og i værste fald forstyrre dit arbejdsflow.

Du skal samtidig investere i adaptere for at tilslutte selv en simpel USB-pind til din computer. 

Vær desuden opmærksom på, at du i lighed med mange andre moderne computere, ikke selv kan tilføje yderligere RAM eller selv tilføje mere lagerplads.

Hvis du ikke kan leve uden en Macbook, vil Macbook Pro 13 med Touch Bar stadig være en udmærket, men dyr computer. 

Vi vil dog foreslå dig først at kigge på den billigere Macbook Pro 13 uden touch bar til 13.000 kroner. De penge du sparer kan du så bruge på diverse USB-adaptere.

Læs også: Selvkørende test: Mercedes E350 mod Tesla Model S P90D - så meget kan de smarte biler nu


Loading ikon