Artikel top billede

Microsofts tech-support misbruges til nye udspekulerede ransomware-angreb

Ransomware-bagmændene har nu fundet på et nyt smart trick, der skal narre ofrene.

Ransomware bliver ved med at være en alvorlig trussel mod virksomheder og organisationer, og et nyt trick fra de it-kriminelles side gør ikke risikoen for at gå i ransomware-fælden mindre.

Dog er der denne gang tale om en lidt anden form for ransomware, der er kædet sammen med en anden velkendt trussel: At de it-kriminelle foregiver at være Microsofts tech-support.

Ransomware-bagmændene forsøger nemlig at narre ofrene ved at bede dem om at ringe til Microsofts support.

Blandt andet skriver flere medier om VindowsLocker-ransomwaren. Når man rammes af den, sker der det, at Windows-brugerne får en besked på skærmen:

"this not microsoft vindows support
we have locked your files with the zeus virus
do one thing and call level 5 microsoft support technician at
1-844-609-3192
you will files back for a one time charge of $349.99"

Denne fremgangsmåde kan man læse om hos blandt andre Malwarebytes Labs.

Mens der ikke er tale om en specielt elegant formuleret besked, og beskeden også er lidt tvetydig, så må det alligevel være de kriminelles hensigt, at narre ofrene til at ringe til telefonnummeret.

Det skal man naturligvis ikke gøre:

"Hvis du ringer til nummeret, vil du komme i kontakt med 'tech support scammers' fra Indien, der udgiver sig for at være fra Microsoft. De har ingen intentioner om dekryptere dine filer, da de ganske enkelt er ude efter dine penge," skriver Malwarebytes.

Den VindowsLocker-ransomware, der her er tale om, er ifølge techmediet skrevet i C# og krypterer ofrenes filer med AES, hvorefter endelsen .vindows tilføjes til filerne.

Læs også: Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked

Samtidig skriver Bleeping Computer, at denne type angreb skiller sig lidt ud.

"Normalt ser du tech support scammers efterligne ransomware-låseskærme for at skræmme ofrenes til at betale tech support-regningen og ikke den anden vej rundt. "

"VindowsLocker har en anden tilgang og bruger call center-operatører og den officielle Windows-supportside for at give et indtryk af legitimitet i den tech support, der gives til ofrene."

Ikke første gang

Det er en velkendt angrebs-teknik hos de it-kriminelle at forsøge at udnytte ofrenes tillid til kendte virksomheder og brands.

Det er da også langt fra første gang, at Microsoft bliver udnyttet på denne måde.

I oktober måtte Microsoft advare om en besked, der så ud til at komme fra Microsoft selv, men i stedet havde til formål narre brugerne af Windows og Microsofts egen anitivirus-løsning til at ringe til et falsk supportnummer. Læs mere om det her.

Læs også:

Sikkerheds-bombe: Så ofte sniger ransomware sig forbi dit antivirus-program

Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere