Artikel top billede

Advarsel: Tusindvis af danskere kan være ramt af gigantisk Yahoo-hack

Tusindvis af danskere er ramt gigant-hack mod Yahoo, hvor over én milliard brugerkonti er blevet kompromitteret.

Sent onsdag aften meddelte den amerikanske internet-gigant Yahoo, at mere end én milliard bruger-konti hos tjenesten er blevet hacket.

Blandt dem er der formodentligt tusindvis af danskere, lyder vurderingen fra sikkerhedsekspert Peter Kruse, der er teknisk direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Der er efter alt at dømme på den forkerte side af 10.000 danske brugere, der er ramt af hacker-angrebet. Om vi også er over 100.000, tør jeg ikke gætte på. Men vi ved, at Yahoos tjenester tidligere har været ganske populære i Danmark," siger Peter Kruse til Computerworld. 

Netop fordi Yahoos tjenester havde deres storhedstid for flere år siden, er der ifølge Peter Kruse en risiko for at mange brugere har glemt, at de har en konto hos Yahoo, og derfor er berørt uden, at de ved det.  

Ukrypterede sikkerhedsspørgsmål

Yahoo har oplyst i en pressemeddelelse, at følsomme brugerdata som navne, telefonnumre, fødselsdage samt krypterede password og ukrypterede sikkerhedsspørgsmål er blevet lækket.

Især det sidste er bekymrende, vurderer Peter Kruse.

Sikkerhedsspørgsmål bruges, hvis brugerne har glemt deres kodeord. Og ved at besvare en række sikkerhedsspørgsmål som kun brugerne kender svaret på, kan de få adgang til at nulstille deres kodeord. 

"Men erfaringsmæssigt ved vi, at mange brugere genbruger sikkerhedsspørgsmål og svar på tværs af forskellige internettjenester," siger Peter Kruse.

Derfor er der risiko for, at Yahoo-brugerne også risikerer at få kompromitteret deres konti hos andre internettjenester.

På den baggrund vurderer Peter Kruse, at du ikke blot skal udskifte dit password, hvis du frygter, at du berørt af Yahoo-hacket. Han opfordrer også til, at du udskifter sikkerhedsspørgmålene på de internettjenester, som du benytter.

Skete for tre år siden

Hackerangrebet mod Yahoo fandt sted allerede i august 2013, men er først nu blevet opdaget af Yahoo. Det er sket efter, at repræsentanter fra det amerikanske politi har henvendt sig til Yahoo med oplysninger om et muligt hack. 

Netop fordi hacket fandt sted for tre år siden er der ifølge Peter Kruse en risiko for, at oplysningerne allerede er blevet misbrugt. 

"Men det afhænger af, hvem der er i besiddelse af oplysningerne og hvad deres motiv er. Vi ved dog af erfaring, at denne type oplysninger ofte bliver udstyret med et prisskilt og videresolgt," siger han. 

Peter Kruse oplyser, at hackerne i nogle tilfælde sidder på oplysningerne i flere år, før de begynder at videresælge dem. 

Det er anden gang på få måneder, at Yahoo er centrum for en sag om stjålne data. Så sent som i september meddelte virksomheden, at 500 millioner brugerkonti var blevet kompromitteret ved et hackerangreb, der fandt sted i 2014.

Læs også:
Yahoo hacket - halv milliard brugere ramt i verdenshistoriens største hack




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere