Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Apple vil anke EU-afgørelsen om, at selskabet skal betale 97 milliarder kroner for skatteunddragelse.

Apple vil anke det kæmpekrav på 97 milliarder kroner i for lidt betalt skat, som EU-Kommissionen i august udstedte til selskabet.

Det enorme krav gør Apple til en central spiller i verdenshistoriens måske største torskegilde.

EU mener, at Apple bevidst har betalt knap 100 milliarder kroner for lidt i skat for salg af selskabets produkter på det europæiske marked i Irland, hvor selskabet har europæisk hovedkvarter.

I stedet har selskabet mellem 1991 og 2007 trukket pengene ud af de europæiske markeder via udnyttelse af den såkaldte 'double irish'-model, og det er ikke lovligt, mener EU.

I denne periode har Apple betalt blot 0,005 procent i skat. Det svarer til 50 kroner i skat for hver million indtjente kroner.

'Et belejligt mål'

Apple er ikke overraskende ikke enig.

Selskabets topchef, Tim Cook, har tidligere betegnet afgørelsen som 'politisk lort' ['total political crap'].

Nu er selskabet altså klar til at anke afgørelsen fra EU til EU-domstolen, der er den næsthøjeste juridiske instans i EU.

Til Reuters antyder selskabets juridiske topchef Bruce Sewell, at Apple føler sig forfulgt af EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R).

"Apple er et belejligt mål, fordi selskabet genererer masser af overskrifter," siger han.

Irland anker også

Også Irland vil anke EU-afgørelsen.

Irland spiller en central rolle, da de meget lave skattebetalinger skyldes en særaftale mellem Apple og Irland.

I Irland er man bange for, at dommen vil få de øvrige selskaber, der har nydt godt af 'double irish'-modellen til at finde nye græsgange.

Irland huser de europæiske hovedkvarterer for store it-selskaber som Google, Microsoft, Dell, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, Paypal, Twitter, Uber og Airbnb.

Ingen af dem er involveret i skattesager som den, Apple er rodet ind, men det må regnes for givet, at også de har lukrative skatteaftaler med Irland, da flere af dem fakturerer ud fra Irland til kunder overalt i Europa.

I et åbent brev fra det irske finansministerium lyder det fra den irske regering, at EU-Kommissionen har misforstået sagens rette sammenhæng.

Du kan læse dette brev her: Explanation
of the main lines of argument in Ireland's annulment application lodged with the General Court of the European Union on 9 November 2016.

Det ligger på linie med Irlands tidligere udmeldinger, som du kan læse mere om her: Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Nyt skattesmæk til Apple: Skal betale 800 millioner kroner tilbage til Japan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere