Artikel top billede

Google-chef sagsøger sin arbejdsgiver for 27 milliarder kroner for hemmeligt spion-program

Google er blev sagsøgt af en af selskabets egne chefer. Søgengiganten bliver anklaget for at true medarbejdere til at holde mund om eventuelle ulovligheder. Samtidig bliver medarbejdere opfordret til at stikke kolleger, der virker som whistleblowere.

En Google-produktchef har sagsøgt sin egen arbejdsgiver for 27 milliarder for selskabets interne tys-tys-program, som Google-chefen mener, er i strid med arbejdsreglerne i den amerikanske stat Californien.

Blandt andet påpeger Google-chefen, at selskabet med mottoet 'dont be evil' har oprettet et internt spion-program, hvor medarbejderne holder øje med, om deres kolleger er potentielle whistleblowere.

Mere konkret har Google således ifølge søgsmålet opstillet interne retningslinjer, der advarer ansatte mod skriftligt at henvende sig selv til Googles egne advokater om potentielt, ulovlige aktiviteter i Google.

Advarslen skyldes, at den slags skriftlige henvendelser i form af afsløringer af eksempelvis ulovligheder kan havne uden for Googles mure og dermed i favnen på myndigheder og pressefolk, hvilket i sidste ende kan skade selskabet.

Ifølge søgsmålet forbyder Googles interne fortrolighedspolitik også, at en medarbejder skriver en roman, der handler om en person, som arbejder i et tech-selskab i Silicon Valley. Den slags må kun udkomme, hvis Google har læst og godkendt det endelige udkast til romanen.

Det skriver det amerikanske tech-magasin The Information.

Læk og bliv fyret

Uden at nævne navne på hverken Sergey Brin og Larry Page hævdes det også i søgsmålet, at en Google-medstifter på et møde har sagt, at hvis nogen medarbejdere lækker fortrolig information, er det lig en fyreseddel.

Søgsmålet beskriver ifølge it-magasinet The Verge, at læk af fortroligt materiale inkluderer "alting hos Google".

Samtidig skulle der angiveligt være oprettet et internt program med titlen "Stop Læk".

Dette såkaldte spion-program skulle opfordre medarbejderne hos Google til at stikke kolleger, som udviser en suspekt opførsel ved eksempelvis at spørge ekstra meget om specifikke detaljer i et projekt.

100.000 kroner per hoved

Søgsmålet er sendt afsted som et gruppesøgsmål på vegne af selskabets 61.000 medarbejdere med i alt 12 anklagepunkter.

Hvert anklagepunkt kan udløse erstatning til Google-medarbejderne, hvis en dommer vurderer, at selskabet har brudt de californiske arbejdslove.

Får anklagerne medhold i alle punkterne, kan Google-medarbejderne ifølge The Information maksimalt se frem til en erstatning på omkring 100.000 kroner per hoved.

Google: Grundløs anklage
Google har i en skriftlig udmelding forklaret, at anklagerne i søgsmålet er uden hold i virkeligheden

"Vi vil på det kraftigste forsvare os mod anklagerne, fordi de er ubegrundede. Vi er meget engagerede i at have en åben, intern kultur. Det betyder, at vi ofte deler produktlanceringer og fortrolige forretningsinformationer med medarbejderne," forklarer en Google-talsperson til The Verge.

Forklaringen fra Google går endvidere på, at gennemsigtighed er en del af softwaregigantens kultur, og at selskabets politik angående medarbejderfortrolighed er designet til at beskytte selskabets proprietære forretningsinformationer.

"Det skal ikke forhindre medarbejderne i at videregive oplysninger om betingelserne for arbejdsforholdene eller bekymringer om arbejdspladsen," lyder det i det Googles skriftlige forklaring.

Læs også:
Er du 40 år eller ældre er du for gammel i Silicon Valley: Nu kan 'gamle' 40-årige sagsøge Google

Lønpresser medarbejderne: Tech-giganter sagsøgt for hemmelige jobkarteller




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere