Massive omvæltninger hos danske it-forhandlere: Butikker lukker på stribe - men samtidig buldrer nye frem

ComputerViews: Lukninger på stribe: Mange danske forhandlere af forbrugerelektronik er bukket under i de senere år. Men samtidig buldrer nye frem.

ComputerViews: Når Computercity i slutningen af denne måned lukker ni butikker rundt omkring i Danmark og fyrer op imod 100 medarbejdere, er det på sin vis bare business as usual blandt danske forhandlere af forbrugerelektronik.

Sidste år var det Fona, der var nødt til at kaste kablerne i ringen: 25 butikker fik dødsstødet, og 300 medarbejdere blev fyret. Læs mere om det her.

I 2014 forsvandt omkring 30 Expert-butikker fra landkortet, hvilket også betød et farvel til omkring 230 medarbejdere.

Butikslukningerne har således været ganske mange i de senere år i takt med, at vilkårene for forhandlere af forbrugerelektronik som computere, mobiltelefoner, fladskærme og hårde hvidevarer har ændret sig.

Mange nye butikker og koncepter
Men det er ikke hele fortællingen, for mens masser af butikker er blevet lukket ned over de senere år i Danmark, så er andre skudt op.

Det er typisk langt større varehuse, og de ligger ofte ikke i den lokale gåde, men snarere hvor parkeringsforholdene er bedre og kvadratmetrene flere og billigere.

Her er Power-varehusene (som Expert-koncernen står bag) og Elgiganten de mest synlige eksempler.

Læs også: Om få uger er det slut: Computercity-butikkerne lukker og slukker i Danmark

Lad os prøve at sætte de mange butikslukninger over de seneste år i relief:

Power har i dag varehuse i Glostrup, Herlev, Odense, Frederiksberg og Randers - og der er planlagt i alt 25 Power-afdelinger i Danmark.

Elgiganten har ifølge kædens hjemmeside i dag mere end 2.300 medarbejdere fordelt på mere end 40 varehuse landet over.

Expert har også - igen - en stribe butikker rundt omkring i landet, flere steder i kombination med Punkt1-butikkerne.

Debat: Lukker din lokale Fona - og hvad betyder det for dig?

Samtidig har online-butikkerne for alvor fået hul igennem til forbrugernes pengepunge.

Her fylder både Power, Elgiganten og Expert også meget, men det er langt fra de eneste store forhandlere af forbrugerelektronik på internettet.

Dustin, Komplett, Computersalg, Proshop, Wupti og Happii hører blandt de store online-spillere, men markedet er samtidig præget af en lang række mindre og ofte mere nicheorienterede webbutikker - eksempelvis forhandlere af kameraer eller smartphone-tilbehør.

På samme måde har Humac-kæden også sit faste ståsted med udgangspunkt i Apples produkt-univers.

Gyldne muligheder - men hård konkurrence
Danskerne bruger flere penge på it-udstyr og elektronik end nogensinde, så på sin vis har udgangspunktet for it-forhandlerne måske aldrig været bedre.

Udfordringen er, at forbrugernes indkøb af eksempelvis en ny computer ikke længere nødvendigvis starter med et besøg hos it-pusheren i den lokale gågade, hvor man spørger "eksperten" til råds.

For mange købet i stedet ske med udgangspunkt i en søgningen efter den billigste pris på nettet.

Hvis man endelig besøger en butik fysisk, skal kundeservicen være høj, købsoplevelsen god (gerne med en gratis cafe latte i hånden).

Prisen skal stadig være attraktiv, og lageret fyldt op, så man ikke går forgæves.

Amazon åbner fysiske butikker
En interessant tendens, vi ser i øjeblikket, er, at online-butikker begynder at udvide forretningen med fysiske butikker.

Herhjemme arbejder Coolshop med de planer, og i udlandet er Amazon allerede i fuld gang med at åbne fysiske butikker. Læs mere om det her:

Læs også: Vender på en tallerken: Derfor ser verdens største web-butikker pludselig guld og grønne skove i fysiske butikker

Computercity prøver med nyt koncept
Mens ni Computercity-butikker lukker ved udgangen af januar måned, så bevares en enkelt.

Computercity-butikken i Glostrup overlever, men den skal omdannes til en NetOnNet-butik, der er en lagerbutik uden udstilling, og som vil blive baseret på selvbetjening. Læs mere om NetOnNet-konceptet her:

Ny elektronikkæde åbner i Danmark i stedet for Computercity

Markedet for handel med forbrugerelektronik gennemgår i disse år massive omvæltninger.

Butikker lukker på stribe - men samtidig skyder spritnye butikker og koncepter op både i den fysiske verden og på internettet.

Konkurrencen er intens, og derfor bliver vinderne dem, der forstår at knække koden til, hvordan man handler med fremtidens forbruger.

Kapløbet er allerede i fuld gang.Læs mere her:

Om få uger er det slut: Computercity-butikkerne lukker og slukker i Danmark

Vender på en tallerken: Derfor ser verdens største web-butikker pludselig guld og grønne skove i fysiske butikker

Vildt vækstmål for Power-ejer: Omsætningen skal tredobles i Danmark

Nu begynder Experts slagsmål med Elgiganten: Nye kæmpevarehuse åbner i Danmark
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den
Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.
CIO
Coop på jagt efter afløser til den 49 år gamle mainframe: "Systemet er ikke længere tilstrækkeligt til vores vision for Coop"
Coop Danmark er i gang med en støre digitalisering af hele forretningen, og det kommer ikke til at gå stille for sig i 2017. Blandt andet skal Coop have fundet en erstatning for den 49 år gamle mainframe.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Tjekliste: 10 tegn på, at du har behov for at modernisere din Backup og Recovery løsning
Gennemgå denne tjekliste for at afgøre, om dit miljø har behov for en mere moderne tilgang til backup og recovery. Hvis ikke du kan tjekke nogen af disse af, kan det være tid til at revurdere din databeskyttelse strategi.