Artikel top billede

Danske domæner bliver sværere at registrere efter omfattende svindel: "Nødvendigt at rykke i retning af mere regulering"

Nye krav til domæneregistreringen betyder, at det danske internet bliv mere reguleret. Omfattende domænesvindel gør det nødvendigt, lyder det fra DK-Hostmaster.

Udenlandske svindlere sidder på lur og er klar til overtage danske domæner, når de udløber.

Det betyder, at sagesløse danskere oplever, at deres tidligere domænenavn pludselig bliver brugt til at drive falske webshops. 

Organisationen DK-Hostmaster, der administrerer de danske domæner, overdrog sidste år 1.129 domæner af denne type til politiet med henblik på beslaglæggelse.

Derfor vælger DK-Hostmaster nu at gøre det sværere at købe dk-domæner.

Læs også: Nettet oversvømmes af fup-butikker: "Danske hjemmesiders webservere bliver i stor stil hacket og misbrugt til kopisalg"

Stiller krav om NemID

Konsekvensen bliver, at danske borgere i fremtiden skal validere sig med NemID, når de køber et domæne.

"Det betyder, at vi fuldstændig kender identiteten på den, der køber domænet," siger Jakob Bring Truelsen, der er administrerende direktør for DK-Hostmaster, til Computerworld.

Samtidig skærper DK-Hostmaster indsatsen mod udenlandske domæne-købere.

DK-Hostmaster har dog endnu ikke lagt sig fast på en model for udlændinge, der køber danske domæner.

I dag får udlændingene tilsendt et fysisk brev, som de skal reagere på, hvis de ikke er den rigtige ejer af domænet.

I fremtiden overvejer DK-Hostmaster at ændre på denne praksis ved at inkludere en aktiveringskode i brevet, som de udenlandske registranter skal indtaste, før købet af domænet kan fuldføres. 

"Derudover arbejder vi også på en løsning, hvor vi undersøger om registranten tidligere har været involveret i svindel. Eksempelvis hvis email-adressen - eller dele af email-adressen - tidligere har været brugt til noget kriminelt. Det gør vi ved at teste registranternes oplysninger op mod internationale databaser over kendte internet-svindlere," siger han.

Jakob Bring Truelsen oplyser til Computerworld, at størstedelen af svindlerne tidligere kunne spores til Kina, men at der i den seneste tid er kommet en større geografiske spredning på svindlen.

"Vi kan desuden se, at de agerer meget maskinelt, og at de holder øje med domæner, der bliver ledige, hvorefter de overtager domænet. I nogle tilfælde overtager de også identiteten på den person, der havde domænet før." siger han.

Læs også: Masser af uskyldige danske websider sender dig til en fupbutik

20 års jubilæum

Det er i disse år 20 år siden, at registreringen af danske domæner blev liberaliseret således, at det ikke kun var virksomheder og organisationer, der kunne købe et .dk-domæne, men derimod alle danskere.

De nye tiltag fra DK-Hostmaster er ifølge Jakob Bring Truelsen et nødvendigt tiltag for de friheder, der blev etableret med liberaliseringen i 1997. 

"Vi forsøger hele tiden at finde balancepunktet mellem på den en side det frie, åbne og tilgængelige internet, og på den anden side noget, der er mere reguleret. Men nu er det blevet nødvendigt at rykke balancepunktet i retning af mere regulering," siger han.

Læs også:
Efter lukning af flere hundrede danske fup-websites: Sådan spotter du en fupbutik på nettet

Bagmandspolitiet lukker 423 danske fup-hjemmesider i stor aktion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere