Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

KMD skovler penge ind på forsinkede leverancer: Store bøder til KMD ville have forhindret forsinkelser

Interview: Kommunerne er rasende over, at KMD er mange måneder forsinket med systemer, der skal afløse KMD's egne dyre systemer. Problemet kunne være forhindret, hvis KMD havde haft et større incitament til at blive færdige til tiden, lyder det fra en dansk professor.

En anden udformning af udbudskontrakten kunne have forhindret de forsinkelser, der har ramt udviklingen af en række kommunale såkaldte støttesystemer som it-leverandøren KMD har vundet udbuddet på.

Det vurderer Niels Bjørn-Andersen, der er professor på CBS, Department of it management. 

Læs også: Kommuner har fået nok af KMD: Har brug for troværdige samarbejdspartnere - og det er KMD ikke

Mangler økonomisk incitament
De nye støttesystemer skal afløse en række kostbare monopolsystemer, der ligeledes er udviklet af KMD.

Udover udviklingen af de kommunale støttesystemer står KMD også for udviklen af systemet Social Pension til pensionskassen ATP, der ligeledes er ramt af forsinkelser.

Det har fået den danske pensionskasse til at kræve en kompensationen på mindst en halv milliard kroner fra KMD.  

Læs også: Pensions-gigant kræver en halv milliard af KMD - har fået nået nok af forsinkede it-systemer

Erik Nielsen, formand for det kommunernes it-fællesskab Kombit, har til Kommunernes Landsforening (KL) oplyst, at KMD står til at tabe et tre-cifret millionbeløb, når de nye kommunale støttesystemer bliver indfaset.  Efter samme forskrift scorer KMD 23 millioner om måneden så længe Social Pension er forsinket.

Det betyder ifølge Kombit, at KMD mangler et økonomisk incitament til at få udviklet systemerne til tiden.

En vurdering som Niels Bjørn-Andersen deler.

"Det er en helt rigtig analyse i og med, at KMD står til en ganske stor indtægt, hvis støttesystemerne ikke bliver færdige til tiden, fordi KDM henter knap halvanden milliard kroner om året på at køre de gamle systemer," siger han til Computerworld.

Derfor vurderer Niels Bjørn-Andersen, at en anden udformning af kontrakten kunne have forhindret forsinkelsen. Eksempelvis ved at forsinkelserne havde udløst en højere bod.

"Jeg vurderer, at man godt kunne have udformet aftalen på en måde, hvor det havde været særdeles attraktivt for KMD at levere systemerne til tiden. Det var eksempelvis nok gået lidt hurtigere, hvis KMD kunne imødese en bod i en størrelsesorden, hvor selskabets overlevelse stod på spil," siger Niels Bjørn-Andersen

Læs også: KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid. 

Bud kan resultere i højere pris

Han påpeger dog også, at en højere bod formodentligt til gengæld havde haft den konsekvens, at den samlede pris for opgaven var blevet højere. 

"Hvis du står i en situation, hvor du som leverandør lægger hovedet på blokken, så vil du sikkert også kræve en højere risikopræmie," vurderer han. 

Han understreger samtidig, at det er en særdeles kompliceret hovedarkitektur, der er skitseret i den samlede udbudsplan. 

Derfor undrer han sig heller ikke over, at det - på trods af de kostbare forsinkelser - er KMD, der har vundet udbuddet. 

"KMD er simpelthen det selskab i Danmark, der er bedst til at lave den type kommunale it-systemer. Når vi i Danmark har relativt billige kommunale it-systemer, så er det blandt takket være KMD," lyder fra Niels Bjørn Andersen.

KMD vil ikke sige noget til sagen og henviser til en pressemeddelelse, som selskabet har udsendt.

Her står der:

"KMD kan bekræfte, at vi i går [onsdag i sidste uge, red] over for KOMBIT har meldt en forsinkelse ind på 10-12 uger på Støttesystemer. KMD beklager forsinkelsen, og det er på ingen måder et ønskescenarie for os. Det er KOMBIT, der har det samlede ansvar for monopolbrudsprogrammet, men det er KMD's vurdering, at det samlede program trods den aktuelle forsinkelse kan følge de nuværende planer fra KOMBIT."

"I forhold til støttesystemerne er der grundlæggende tale om et sundt system, men den aktuelle forsinkelse skyldes et ønske om at optimere på de allerede afleverede dele af systemet, ligesom vi på visse elementer har konstateret, at udviklingen kræver mere tid. KMD er i drøftelser med KOMBIT om det videre forløb og de aftalemæssige forhold på Støttesystemer, herunder også kompensation for forsinkelsen. Vi ønsker ikke at føre dialogen med vores kunder i pressen, og på den baggrund har vi ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt".

Læs også: Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere